Novac ERSTEOVI ANALITIČARI

Pravi oporavak dionica tek krajem godine

  • Autor: Z. K.
  • 15.7.2009 16:12:57
  • 15.7.2009 15:53:40

Dionička tržišta istočne Europe i tržišta u nastajanju imaju bolju perspektivu rasta nego razvijena tržišta Europe i SAD-a, smatraju analitičari Erste banke. Općenito, oporavak cijena u 2009. očekuje se tek krajem godine

'Oporavak padajućeg tržišta koji je započeo u ožujku 2009. završio je nakon razdoblja kontinuirane konsolidacije. Iz taktičkih razloga, postoje indikacije da će doći do korekcije cijena zbog slabijeg prometa koji je uobičajen u ljetnim mjesecima. Preporučujemo ponovnu privremenu negativnu ocjenu (underweighting) za globalne dionice u trećem tromjesečju', kaže Fritz Mostböck, voditelj istraživanja Grupe.

Analitičari Erstea predviđaju da će hrvatski BDP ove godine pasti 4,5 posto, a u 2010. porasti jedan posto. Od osam srednjoročnih zemalja koje promatra istraživanje, rast BDP-a (+1,2 posto) u ovoj godini predviđa se jedino za Poljsku, dok se najveći pad (-12 posto) očekuje u Ukrajini.

'U teškim vremenima za gospodarstvo i industriju preporučujemo ponovno fokusiranje na strategiju odabira prave dionice, tj. stock-picking', kaže Günther Artner, jedan od voditelja istraživanja tržišta kapitala zemalja SIE.

Zbog stalnih negativnih općih uvjeta, Ersteovi analitičari preporučuju selektivno ulaganje u defanzivne dionice koje imaju stabilne tokove novca (Verbund) i relativno visoke prinose od dividende (OMV), rastuće dionice koje se razvijaju u potpunosti (Intercell, Kapsch TrafficCom) ili dijelom (Semperit), neovisno o poslovnom ciklusu, te ostale dionice koje je tržište pretjerano kaznilo (RHI, Vienna Insurance Group) ili nišne dionice (BWT, Conwert).
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još