PRAZNE BLAGAJNE

Zbog povrata poreza gradovi u blokadi

11.07.2009 u 10:03

Bionic
Reading

Posljednja dva mjeseca blokirani su računi mnogih gradova, pa Dario Runtić, savjetnik Udruge gradova, kaže da su u pitanje došle isplate plaća i obveza prema dobavljačima

Kako doznaje Večernji list, dio gradova ostao je bez novca jer ih je prijašnja garnitura na vlasti prezadužila, no mnogi su bez sredstava i zbog povrata poreza na dohodak. Porezna uprava je dosada obradila 736 tisuća poreznih prijava od 1,07 milijuna koliko ih je pristiglo, što je oko 68 posto svih prijava.

Preplaćeni porez vraća se uobičajeno, a Ministarstvo financija ističe da je do 7. srpnja vraćeno 1,167 milijardi kuna od približno dvije milijarde kuna.

Jučer je na stol ministra financija Ivana Šukera stigao hitan zahtjev Vojka Obersnela, gradonačelnika Rijeke i predsjednika Udruge gradova, da im se dopusti preraspodjela sredstava, jer neki gradovi imaju prihode iz drugih izvora, komunalnih i drugih naknada naprimjer, ali ih ne smiju upotrijebiti za isplate plaća ili investicije bez intervencije Vlade u zakon.

Država je tako blokirala račun grada Belišća, pa je pitanje kad će im ovaj mjesec stići plaće, nekoliko tjedana Čazmi također ne dolaze prihodi od poreza na dohodak, Vrbovec je imao prekide u lipnju, Sveta Nedelja također.

Udruga procjenjuje da su porezni prihodi većine gradova smanjeni u prosjeku 20 posto. Zvonko Borić, gradonačelnik Belišća, kaže da je njegov grad blokiran jer treba vratiti 2,5 milijuna kuna preplaćena poreza, ali i dobiti 900.000 kuna natrag.

Belišće ima prihode od komunalnih naknada, ali ih ne smije iskoristiti bez promjene Zakona o izvršenju državnog proračuna.

U Zagrebu je dosad obrađeno 150 tisuća prijava (53 posto), u Osijeku 66 posto, Varaždinu 85 posto, Bjelovaru 81 posto, a u Splitu 63 posto. Do kraja godine trebalo bi isplatiti još milijardu kuna.