PAD DEPOZITA

Topi se štednja u bankama

08.07.2009 u 14:35

Bionic
Reading

Ukupni depoziti poslovnih banaka u svibnju 2009. zabilježili su pad vrijednosti i treći mjesec za redom, spustivši se na 199,5 milijardi kuna. Tijekom svibnja odljev štednje bio je je za 1,12 milijardi kuna veći od priljeva.

Pad ukupnih depozita na mjesečnoj razini prvenstveno je posljedica je pada štednih i oročenih kunskih depozita, ističe se u analizi Raiffeisen banke. Ista kategorija depozita zabilježila je pad na godišnjoj razini utječući tako na daljnje usporavanje rasta ukupnih depozita poslovnih banaka. Godišnja stopa rasta ukupnih depozita banaka zadržala se i dalje na relativno niskim razinama te iznosi 1,8 posto.

Ukupni depoziti u odnosu na svibanj 2008. porasli su 3,5 milijardi kuna. Depozitni novac u hrvatskim bankama na kraju svibnja povećan je za 627,5 milijuna kuna, prvenstveno kao posljedica povećanja depozitnog novca trgovačkih društava kod banaka. Istovremeno, osmi mjesec za redom nastavljen je trend negativnih godišnjih stopa rasta promatrane kategorije, ali po blažoj stopi uspoređujući s prethodnim mjesecom. Naime, s 30,7 milijardom kuna depozitni novac bio je 16,9% niži no krajem svibnja 2008.

Slični trendovi zabilježeni su i kod kunskih štednih i oročenih depozita koji su krajem promatranog mjeseca iznosili 45,9 milijardi kuna, što je 13,2% manje na godišnjoj razini te 2,0% ili 939,5 milijuna kuna na mjesečnoj razini. Promatrano po sektorima, osim smanjenja kunske štednje stanovništva (s 22,9 milijardi kuna na 22,6 milijardi kuna), na cjelokupno smanjenje kunskih depozita u promatranom je mjesecu najviši je doprinos došao od niže štednje nebankarskih financijskih institucija, te sektora trgovačkih društava i to u iznosu 880 milijuna kuna. Pad kunske štednje sektora stanovništva (-13,3%) i trgovačkih društava (-11,9%) osobito je došao do izražaja na godišnjoj razini.

I kategorija oročeni i štedni devizni depoziti zabilježila je smanjenje na mjesečnoj razini od 810 milijuna kuna, odnosno 0,7%. Na godišnjoj razini oročeni i štedni devizni depoziti rasli su po stopi od 15,7%. te su na kraju svibnja iznosili 123,1 milijardi kuna, čineći tako 62% udjela u ukupnim depozitima. Iako su štedni i oročeni devizni depoziti i dosada činili veći dio štednje u hrvatskim bankama, primjetan je rast njegovog udjela u posljednjih godinu dana.