SKUPI I NEDOSTUPNI

Stambeni krediti gotovo presušili

08.07.2009 u 13:28

Bionic
Reading

Hrvatska narodna banka objavila je da su sve banke potkraj svibnja imale 51 milijardu i 963 milijuna kuna odobrenih stambenih kredita. To je samo pet milijuna kuna više nego krajem 2008. i za tu se svotu moglo kupiti samo desetak novih stanova! No, stambeno kreditiranje nije tako dramatično kao kod ostalih potrošačkih kredita

Pad interesa klijenata

Ukupna svota odobrenih stambenih kredita mjesecima se vrti oko nule, što znači da banke novim klijentima isplate onoliko koliko im stari dužnici vrate kroz mjesečne rate. O kojim je iznosima riječ, teško je reći jer centralna banka to ne prati, a poslovne banke nerado otkrivaju svoje adute, piše Večernji list.

Zagrebačka je banka ove godine do kraja lipnja odobrila preko 700 milijuna kuna novih stambenih kredita, što bi, prema našoj procjeni, značilo da su kreditirali kupnju najmanje 1.000 stanova. Ta je banka lider u stambenom kreditiranju te je dosad držala trećinu stambenog tržišta.

Ostale banke u prvi plan ističu osjetan pad interesa građana za sve vrste kredita, pa i stambene, ne navodeći detaljnije brojčane pokazatelje. Erste banka je, kažu, u prvih pet mjeseci plasirala oko 950 stambenih kredita za kupnju, gradnju i adaptaciju stambenog prostora. Banka je zadržala uvjete koji se tiču kreditne sposobnosti klijenata, potrebne plaće i osiguranja, što znači da bi klijenti morali zarađivati između 6.500 i 7.000 kuna mjesečno da bi se mogli zadužiti za kupnju 50-ak kvadrata stana.

Od početka lipnja i Zagrebačka je banka počela akcijsku prodaju nekretnina za stanovanje, iznajmljivanje ili odmor. Poslovni partneri Zabe grade stanove, a agencija za nekretnine ZANE posreduje u njihovoj prodaji te trenutačno ima u ponudi gotovo 2.000 nekretnina za sve segmente kupaca. U prve dvije godine otplate kamatna stopa je fiksna i kreće se od pet posto, ovisno o projektu te subvenciji investitora nekretnine.

PBZ bez viših kamata

Stambeni krediti su dostupni bez ikakvih ograničenja, status klijenta nije nužan, kao ni procjena stana, a za osiguranje plaćanja kredita moguće je dati samo nekretninu. Od većih banaka, PBZ je jedina banka koja od veljače 2008. nije povećavala kamate na stare kredite, a prema najavi, to nije u planu. No, od 1. kolovoza banka najavljuje blažu korekciju kamatne stope na nove kredite, pa će se tako krediti za mlade (do 35. godina starosti) koji su od 5,90 do 6,10 posto povećati za 0,60 na 6,50 do 6,70 posto.