CROBEX PORASTAO ZA 2,92 POSTO

Prekinuta crna burzovna serija

07.07.2009 u 16:14

Bionic
Reading

Rastom Crobexa od 2,92 posto prekinuta je petodnevna korekcija domaćeg dioničkog tržišta. Redovni promet dostigao je 39,1 milijun kuna, a više od polovine prometa ostvareno je trgovanjem dionicama T-HT-a i Atlantske plovidbe

Glavni poticaj promjeni trenda došao je s globalnih tržišta na kojima prevladava blagi optimizam. Domaće burzovne igrače umirile su i vijesti da odlazak premijera Sanadera i izglasavanje povjerenja novoj Vladi Jadranke Kosor, nisu doveli do značajnijih potresa na tržištu duga i deviznom tržištu.

Nakon snažnog oporavka u dopodnevnom trgovanju kojemu su najviše pridonijele dionice brodara i građevinara, u drugom dijelu dana opseg trgovanja je smanjen, a rast indeksa Crobexa ublažen. U fokusu investitora tijekom cijeloga dana bile su dionice T-HT-a i Atlantske plovidbe.

Promet dionicama T-HT-a dostigao je 12,9 milijuna kuna. Pojačano trgovanje dionicom T-HT-a rezultiralo je rastom cijene na 219,85 kuna, uz naglašenu potražnju.

Među likvidnijim brodarskim dionicama, najveći rast (+4,34) zabilježio je Jadroplov. Nakon popodnevne korekcije, dionica Atlantske plovidbe završila je s plusom od 3,04 posto. Rast građevinskog sektora predvodile su dionice IGH Instituta, Viadukta i Hidroelektre.

U ostalim sektorima najviše su profitirali Adris Ina Ledo Luka Rijeka Petrokemija Viro i Zagrebačka banka.

Vodeći europski burzovni indeksi u utorak su ojačali i time prekinuli trodnevni uzastopni pad, najviše zahvaljujući bankovnog sektoru i sektoru ruda, čiji su dobici nadmašili gubitke u sektoru telekoma i farmaceutske industrije.

Dnevni pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje