CROBEX ISPOD 1.700 BODOVA

Ulagači ne vjeruju Vladi Jadranke Kosor

06.07.2009 u 16:01

Bionic
Reading

Nakon prošlotjedne oštre korekcije od gotovo devet posto, prvi dan tjedna obilježen je daljnjim padom Crobexa. Ponajviše zahvaljujući padu cijena brodarskih i građevinskih dionica, Crobex je oslabio značajnih 2,22 posto, spustivši se ispod razine od 1.700 bodova. Redovni promet dostigao je 38,8 milijuna kuna, a najviše se trgovalo dionicama Atlantske plovidbe i T-HT-a

Negativni signali sa svjetskih burza i politička neizvjesnost, uz produbljivanje gospodarske krize u zemlji, učvrstili su negativan sentiment burzovnih igrača. Do daljnjeg pada dioničkog tržišta došlo je unatoč činjenici da ostavka premijera Sanadera nije dovela do političke krize i pada Vlade.

Današnji pad Crobexa ispod psihološke granice od 1.700 bodova predvodile su brodarske i građevinske dionice. Brodarske dionice zahvatila je rasprodaja pod pritiskom pada BDI Indeksa brodskih vozarina. Najlikvidnija brodarska dionica, Atlantska plovidba, potonula je za pet i pol posto, a još veće gubitke pretrpjeli su Tankerska plovidba Jadroplov Uljanik plovidba.

Među građevinarima, najviše su izgubili na vrijednosti Dalekovod i Tehnika. Istovremeno, dionica IGH Instituta, koja je prikupila najviše prometa, zabilježila je umjereni pad cijene.

Dionicom T-HT-a trgovalo se u uskom rasponu od 216,50 do 218 kuna, a zadnja cijena ostala je nepromijenjena.

Među rijetkim likvidnim dobitnicima istaknule su se dionice Podravke i Ine.

Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su oslabili, ponajprije zbog gubitaka u bankovnom, naftnom i sektoru ruda, u okolnostima većeg opreza ulagača zbog zabrinutosti oko brzine oporavka gospodarskog oporavka i uoči početka sezone objave rezultata za drugo tromjesečje.

Dnevni pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje