Novac ZAGREBAČKA BURZA

Crobex na najnižoj razini od početka svibnja

  • Autor: O. I. N.
  • 3.7.2009 16:15:13
  • 3.7.2009 16:00:39

Kraj tjedna u kojemu je premijer izazvao političku nestabilnost podnošenjem svoje ostavke indeks Zagrebačke burze zaključio je na najnižoj razini od početka svibnja. Uz minus od 3,3 posto Crobex je skliznuo na 1.725,4 boda, što je najniže u zadnja dva mjeseca

Dionice Atlantske plovidbe, koje su uz više od šest milijuna kuna bile drugo najtrgovanije izdanje, danas su prvi put od kraja svibnja trgovinu zaključile na razini ispod 1.000 kuna. Najniže su pale na 980 kuna, da bi uz zaključnih 985 kuna minus iznosio 4,5 posto. Cijena Jadroplova skliznula je za 6,5 posto, a Uljanik Plovidbe za čak 8,3 posto.


Dionice Instituta IGH nanizale su čak šestodnevnu negativnu seriju, da bi im danas cijena bila šest posto niža nego jučer, 3.100 kuna, što je najniža zaključna cijena od kraja travnja. U samo u protekla tri dana, koliko je prošlo od Sanaderove ostavke, IGH je potonuo za više od 16 posto posto. Među građevinskim izdanjima više od milijun kuna imao je Dalekovod, koji je prošao tek nešto bolje uz minus od pet posto.

Već uobičajeno najlikvidnije izdanje bio je T-HT, koji je od ukupnih 37,1 milijun kuna prikupio 9,5 milijuna kuna prometa. Kraj trgovine dočekao je na 218,5 kuna, suprotno neraspoloženju tržišta, uz rast od 0,2 posto.

Više od milijun kuna imali su Adris i Dom holding, koji nisu poput većine izdanja uspjeli ostvariti rast cijene.

Osim nepovoljnih domaćih zbivanja, ni globalne gospodarske vijesti proteklih dana nisu bile povoljne, ukazujući da će oporavak iz krize biti spor. Nakon jučerašnjih gubitaka na ključnim europskim burzama vladalo je promjenjivo raspoloženje.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još