TKO BI GORI…

Paklena godina na Zagrebačkoj burzi

15.12.2008 u 07:43

Bionic
Reading

Pucanje 'hipotekarnog mjehura', koje je ostavilo pustoš na svjetskim tržištima kapitala, dovelo je na prosjački štap i mnoge domaće burzovne igrače

Slom američkog tržišta drugorazrednih hipotekarnih kredita, koje je zarazilo svjetski financijski sustav milijardama dolara nenaplativih vrijednosnih papira, prerastao je u recesiju koja zahvaća sve više gospodarstava širom svijeta. U dramatičnim okolnostima burzovni indeksi na razvijenim tržištima potonuli su između 30 i 50 posto, a na tržištima u razvoju gubici su i znatno veći. U godini za koju mnogi žele da se nikad ne ponovi, kapitalizacija Zagrebačke burze više je nego prepolovljena, a Crobex indeks vratio se u daleku 2004.

Dvostruko otrežnjenje

Tijekom šokantne 2008. godine investitori na Zagrebačkoj burzi preživjeli su dvostruko otrežnjenje. Najprije su u prvom dijelu godine svjedočili splašnjavanju 'dioničkog balona' nastalog euforičnim pumpanjem cijena unazad dvije godine, a zatim su u drugom dijelu 2008. doživjeli prelazak u suprotnu krajnost. Pod razornim utjecajima globalne financijske krize, cijene dionica strmoglavile su se daleko ispod njihovih fer cijena. Od početka 2008. Crobex indeks je izgubio na vrijednosti gotovo 70 posto, a tržišna kapitalizacija smanjena je za tridesetak milijardi eura.

Trendovi na Zagrebačkoj burzi u većem dijelu godine su bili 'slijepi' odraz kretanja na svjetskim tržištima kapitala. Tek kada je globalna recesija zaprijetila i hrvatskom gospodarstvu, postalo je jasno da pad cijena dionica ima opipljivo pokriće. U strahu od nesigurne budućnosti, brojni ulagači odlučili su pobjeći iz dionica pod svaku cijenu, tražeći sigurnije financijsko utočište. Rezultat 'velikog bijega' je jasno vidljiv u poraznoj burzovnoj statistici.

Potop predvodili građevinari i brodari

Vodeće hrvatske dionice pretrpjele su neselektivan pad cijena, a sektori koji su najviše stradali su građevinarstvo i pomorski prijevoz. Natprosječni pad dionica građevinara i brodara rezultat je njihovog teškog položaja u aktualnoj krizi. Burzovno najaktivnija građevinska kompanija bio je Institut građevinarstva Hrvatske (IGH), čija dionica je u 2008. pretrpjela pad od 74 posto. Građevinske dionice doživjele su pravi slom nakon vladine najave oštrog kresanja predviđenih infrastrukturnih projekata. Uz već evidentnu krizu stanogradnje, sasvim je izvjesno da će zaustavljanje (odgađanje) velikih javnih investicija opasno ugroziti poslovanje hrvatskih građevinara.

Brodari su pretrpjeli još veće gubitke. Dionica najlikvidnije Atlantske plovidbe izgubila je na vrijednosti 82,7 posto, uslijed drastičnog pada cijena brodskih vozarina. Kolaps svjetskog pomorskog prijevoza rasutih tereta, kojemu se ne vidi kraja, ugrozio je opstanak brodarskih tvrtki. Premda su se hrvatski brodari dugoročnim ugovorima i disperzijom djelatnosti dobro pripremili za teška vremena, velika neizvjesnost i dalje pritišće cijene njihovih dionica.

Znatno jaču podršku investitora imale su dionice kompanija manje izloženih kriznim scenarijima, poput T-HT-a, Ine, Adrisa i Podravke. Dionica T-HT-a oslabila je za 44 posto, što je znatno manje od pada Crobexa, ali i znatno više od najcrnjih prognoza. Druga 'narodska dionica', Ina, odlično se držala do isteka javne ponude MOL-a, nakon čega je potonula više od 60 posto. Na kraju se pokazalo da su se sretni prodavatelji koji su prihvatili osporavanu ponudu MOL-a spasili od velikih gubitaka.

Budi pohlepan kad drugi strahuju

Nema sumnje da će oporavak hrvatskog dioničkog tržišta ovisiti o brzini izlaska iz recesije. Prema prognozama analitičara, posljedice globalne recesije Hrvatska će u punoj mjeri osjetiti u prvom kvartalu 2009. i tek tada će se na pravim iskušenjima naći i financijski i realni sektor. Najveći problem bit će refinanciranje dospjelog vanjskog duga. Ako država i privatni sektor uspiju pronaći izvore financiranja, oporavak će biti znatno bezbolniji i brži.

Warren Buffet

Unatoč objektivnim rizicima, većina analitičara ipak smatra da su trenutno cijene hrvatskih dionica podcijenjene u odnosu na fundamente, uključujući i očekivano usporavanje poslovanja u idućoj godini. Osobito privlačno izgledaju dionice niskozaduženih kompanija sa snažnim financijskom tijekom i visokim dividendnim prinosom.

Činjenica je da je pad cijena dionica tijekom velikih burzovnih kriza redovito bio zaustavljen u vrijeme kad je sve izgledalo crno i bez perspektive. Upravo u takvim vremenima majstori investiranja poput Warrena Buffeta pune se dionicama objašnajvajući svoju filozofiju jednostavno: 'Be fearful when others are greedy and be greedy when others are fearful.' (Strahuj kada su drugi pohlepni, budi pohlepan kada drugi strahuju.)

*Pokazatelji tržišta izračunati su na temelju podataka zaključno s danom 11. prosinca 2008.