DOKAPITALIZACIJA

HPB spašen sa 150 milijuna kuna

01.07.2009 u 11:58

Bionic
Reading

Dugotrajna i grčevita potraga Hrvatske poštanske banke za dodatnim kapitalom, čini se, uspješno je završena i time je ta državna banka, barem neko vrijeme, osigurala nastavak normalnog poslovanja

Osiguravajuća društva Croatia osiguranje i Croatia Lloyd, prema pisanju Jutarnjge lista koji se poziva na neslužbene informacije iz financijskih krugova, dokapitalizirat će HPB sa 150 milijuna kuna.

Ocjenjuje se da će banka time ispuniti zakonski propis o minimalnoj adekvatnosti kapitala (odnos jamstvenog kapitala i aktive) u visini od deset posto. Sve donedavno spominjao se iznos od 500 milijuna kuna koji je HPB-u nužan za preživljavanje, ali odgoda primjene novog Zakona o kreditnim institucijama, koji diže adekvatnost kapitala na 12 posto, znatno olakšava posao HPB-u.

Međutim, ta je banka imala problema i s ispunjavanjem postojećeg propisa pa je HNB dao rok da sporni uvjet ispuni do početka srpnja. Što je učinjeno, u središnjoj banci nisu bili voljni komentirati.

No 31. ožujka 2010. godine stupa na snagu novi Zakon o kreditnim institucijama, pa će banke morati dodatno ojačati kapitalnu osnovu (minimalna adekvatnost kapitala 12 posto), pa se procjenjuje da će HPB dotad morati osigurati dodatnih 500 milijuna kuna.