ZAŠTITA ULAGAČA

Sigurno ulaganje u fondove do 150.000 kn

01.07.2009 u 09:49

Bionic
Reading

Fond za zaštitu ulagatelja namijenjen je odšteti ulagača, ali samo u slučaju stečaja ili likvidacije člana fonda, tj. kuće preko koje se trgovalo. Zamišljen je kao svojevrsna poluga povjerenja jednako kao zakonsko osiguranje depozita u bankarskom sustavu. No ulagače fond neće zaštititi od loših investicijskih odluka i njima povezanih gubitaka

Iako od prvog srpnja s radom formalno kreće Fond za zaštitu ulagatelja, klijenti koji budu imali nesreću da takvu zaštitu potraže prva sredstva mogu očekivati tek početkom sljedeće godine, piše Poslovni dnevnik.

Ipak, bez obzira na broj računa i količinu sredstava na njima, najveći osigurani iznos kojemu se mogu nadati jest 150.000 kuna. Zakon o tržištu kapitala propisao je da od početka srpnja sva investicijska društva, kreditne institucije i društva koja upravljaju portfeljima tromjesečno moraju uplaćivati doprinose u fond kojim će upravljati Središnje klirinško depozitarno društvo (SKDD). Inicijalna uplata u fond za svakog člana je 35.000 kuna, i to odmah nakon upisa fonda u sudski registar, no “prave” uplate počinju u listopadu nakon isteka prvog tromjesečja.

Riječ je o 1,5 posto prihoda za investicijske usluge, 2 posto za pomoćne usluge te po pet kuna po svakom aktivnom klijentu društva. S obzirom na situaciju na tržištu kapitala, do početka 2011. društva će uplaćivati samo polovicu tog iznosa. Nastupi li osigurani slučaj, a riječ je o stečaju društva ili nemogućnosti da podmiri svoje obveze prema klijentima, nadležni sud mora otvoriti rješenje o stečajnom postupku te obavijestiti Hanfu i SKDD. Hanfa potom donosi rješenje i dostavlja ga operateru fonda, a SKDD je dužan u roku 30 dana s ovlaštenim revizorom i zastupnikom društva utvrditi iznose koje oštećeni klijenti potražuju na dan otvaranja stečaja ili rješenja Hanfe.

Nakon obavijesti SKDD-a oštećeni klijenti imaju pet mjeseci ili najviše godinu dana da podnesu SKDD-u zahtjev za odštetu koje operater mora bez odgađanja, ali u najviše tri mjeseca podmiriti. Prema zakonu zastara potraživanja nastupa nakon najviše pet godina. Fond, međutim, neće isplaćivati odštetu ako je riječ o sredstvima kod kreditnih institucija koja su osigurana zakonom o osiguranju depozita, kao ni ona koja su povezana s pranjem novca i financiranjem terorizma.