VIJESTI IZ POVIJESTI NA BURZI

Mlinar objavio 'povlaštene informacije' stare tri godine

05.06.2013 u 12:48

Bionic
Reading

Zagrebačka pekarska tvrtka Mlinar, u vlasništvu Mate Škoje, objavila je u utorak na stranicama Burze posve bizarno priopćenje, u kojem je pobrojala 'povlaštene informacije' stare tri godine

Povlaštene informacije definirane su Zakonom o tržištu kapitala, riječ je o poslovnim osjetljivim informacijama koje mogu utjecati na cijenu dionica na Burzi, i one bi trebale biti dostupne svim dioničarima u razumnom roku. Dionice Mlinara uvrštene su u kotaciji tzv. redovitog tržišta, koje zahtijeva minimalno obavještavanje javnosti, no ipak čudi jučerašnja obavijest 'o važnim činjenicama' s obzirom na to da su sve već davno bile poznate javnosti različitim kanalima, ali nisu objavljene službeno preko Burze.

Iz Mlinara su izvijestili javnost o 'nizu dosadašnjih poslovnih poteza u skladu s objavom povlaštenih informacija prema Zakonu o tržištu kapitala'.

Navode kako su 2010. preuzeli porečku Agrolagunu za 55,3 milijuna kuna. Zatim su preuzeli nekretnine zagrebačkog Centra Radnička za 4,9 milijuna eura, koje su iskoristili za izgradnju nove pekare, a na istoj je lokaciji 2011. izgrađena nova tvornica.

U 2010., Belju su prodali Mlinar mlinarstvo, tvrtku čiji je temeljni kapital vrijedio 42,8 milijuna kuna. Godinu ranije - 2009. Ivici Babiću, poznatom splitskom vlasniku lanca pekara i partneru vlasnika Mlinara Mate Škoje, prodali su udio u Pekari Makarska za 3,8 milijuna eura.

Podsjeća kako su od 2010. otvorili 58 novih prodavaonica širom Hrvatske te da ove godine namjeravaju otvoriti još 22 nove. Šire se i na Sloveniju u kojoj su lani otvorili 13 prodavaonica, kao i na Mađarsku u kojoj imaju četiri trgovine. Većinski dioničar Mlinara, s udjelom od 95 posto je tvrtka Pekara Kruna, u vlasništvu Mate Škoje