OPTIMIZAM NA BURZI

Crobex porastao za 1,2 posto

24.06.2009 u 16:06

Bionic
Reading

Iako je veći dio trgovine bio u minusu, u drugom dijelu Crobex se oporavio zaključivši s rastom vrijednosti od 1,2 posto na 1.889,3 boda

Ususret sutrašnjem Danu državnosti, a nakon samo jednog dana trgovanja u tjednu, redovni promet u praznicima bogatom tjednu iznosio je samo 19,4 milijuna kuna. Doduše, na kraju je uz brojku redovnog prometa stajala brojka od 37,5 milijuna kuna, ali više od 18 milijuna kuna odnosilo se na državne obveznice.

Nakon jučerašnje korekcije, rast cijene od 3,8 posto unatoč padu brodskih vozarina zabilježila je Atlantska plovidba, koja je imala najveći udjel u prometu, prikupivši 4,3 milijuna kuna.

Dionice T-HT-a koje su jučer prkosile padu Crobexa, i danas su suprotno raspoloženju indeksa, ostvarile minus od 0,5 posto zaključivši trgovinu na 217 kuna.

Neuobičajeno među najlikvidnijim izdanjima našla se Slatinska banka, koja je oslabila za tri i pol posto prikupivši 2,4 milijuna kuna, što je za ovo izdanje najveći ovomjesečni promet.

Među milijunskim izdanjima bio je još i Dalekovod koji je porastao za 1,8 posto, a među sastavnicama Crobexa rast cijeni su ostvarili i Institut IGH, Ina, Jadroplov i Uljanik Plovidba

Dvoznamenkasti skok ostvarila je Luka Ploče, uz manje od 400.000 kuna prometa.

Burzovni indeksi u Londonu, Frankfurtu i Parizu ojačali su potaknuti skokom rudarskih dionica koje je podigao rast cijena metala i bankarskih, nakon vijesti o dosad najvećoj injekciji likvidnosti Europske središnje banke.

Dnevni pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje.