MALO IM 600 KUNA PO DIONICI

PBZ Croatia osiguranje za Plivu traži 760 kuna

23.06.2009 u 14:08

Bionic
Reading

Cijena od 600 kuna po dionici Plive, koja je utvrđena kao cijena za obeštećenje manjinskih dioničara u procesu njihovog istiskivanja, je neodgovarajuća i istiskivanje manjinskih dioničara može biti provedeno samo po cijeni od 760 kuna po dionici, objavili su danas iz društva za upravljanje obveznim mirovinskim fondom PBZ Croatia osiguranje.

Glavna skupština Plive, naime, donijela je 15. lipnja ove godine odluku o provođenju postupka istiskivanja preostalih manjinskih dioničara uz obeštećenje od 600 kuna po dionici.

'PBZ Croatia osiguranje je mišljenja da predložena cijena ne predstavlja pravičnu naknadu u novcu kako to propisuje hrvatsko pozitivno pravo te ponudu ocjenjuje u potpunosti neprimjerenom i nepriličnom prema hrvatskim dioničarima i cjelokupnoj hrvatskoj investicijskoj zajednici', stoji u priopćenju.

Pritom se navode tri osnovna razloga zbog čega u tom društvu ponudu ocjenjuju neodgovarajućom.

Tako se navodi da je u travnju prošle godine Uprava Plive donijela odluku o povećanju temeljnog kapitala te su izdane nove dionice privatnom ponudom 'po cijeni koju su sami odredili, od 760 kuna, dakle 20 posto više od cijene koju su ponudili'.

Nadalje, navode iz PBZ Croatia osiguranja, u srpnju prošle godine Teva Pharmaceutical Industries podnijela je ponudu za preuzimanje Barra, pri čemu je američkim dioničarima Barra ponudila premiju od 51,47 posto iznad trenutne tržišne cijene.

Promatrajući pak kretanje cijena dionica Plivinih vlasnika, cijena dionice Barra od 17. travnja do 23. prosinca lani (kada je Barr delistan), porasla je 32,77 posto, a cijena dionice Teve je do 15. lipnja ove godine porasla za 18,68 posto.

'Iz navedenog, ne razumije se logika po kojoj bi cijene dionica Barra i Teve trebale rasti, dok bi hrvatskim dioničarima cijena dionice Plive trebala pasti 21 posto', ističu iz PBZ Croatia osiguranja.

'Zbog ova tri osnovna razloga', dodaje se, 'držimo da istiskivanje manjinskih dioničara (334.981 redovnih dionica) može biti provedeno jedino po cijeni od 760 kuna po dionici, plus pozitivna razlika za kretanje cijene Barra i Teve, plus određena premija za prisilno istiskivanje', ističu iz tog društva.

Navode i da, zahvaljujući provedenom restrukturiranju Plive nakon preuzimanja od strane Barra s ciljem povećanja njene vrijednosti, Pliva danas ostvaruje oko 6 posto više ukupne prihode, a prihodi od prodaje rastu 8 posto, dok je Tevi, zahvaljujući kupovini Barra a time i Plive, neto dobit rasla 4 posto,'dok bi cijena dionice Plive trebala pasti 21 posto (sa 760 na 600 kuna',

'Pliva je pri aktualnoj procjeni navela da tržišnu cijenu (770 kuna po dionici na dan procjene) ne drže relevantnom zbog male likvidnosti i malih volumena trgovanja. Podsjećamo kako je ista pri donošenju odluke o svojoj dokapitalizaciji u travnju 2008. obrazlagala vlastitu odluku o cijeni od 760 kuna dionici navodeći da ta cijena odgovara i trenutnim tržišnim cijenama, a tada je likvidnost i volumeni trgovanja bila identična likvidnosti i volumenima trgovanja iz svibnja ove godine', zaključuju iz PBZ Croatia osiguranja.

Prema posljednjim podacima Središnjeg klirinško depozitarnog društva, u vlasništvu tog mirovinskog fonda je 149.100, odnosno 0,73 posto dionica Plive.