MRAČNE PROGNOZE

Međubankovno kreditiranje upitno

11.12.2008 u 14:52

Bionic
Reading

Međubankovno kreditiranje u Europi neće se nastaviti prije kraja iduće godine jer treba pričekati rezultate poslovanja banaka u prvom polugodištu 2009., prenosi Financial Times (FT) izjave čelnika austrijske Erste Bank

 

Izvršni direktor Erste Banka Andreas Treichl ustvrdio je kako je vidljivost za 2009. toliko niska da će banke radije pričekati poslovne rezultate sudionika bankovnog sektora u prvom polugodištu prije no što donesu odluku o obnovi međusobnog kreditiranja, prenosi londonski dnevnik. 'Ne znamo što će se događati u 2009. i 2010., no ne budemo li obnovili povjerenje u pogledu činjenice da smo kadri izvući se iz recesije, neće biti lako obnoviti povjerenje u bankovni sustav', kazao je Treichl u razgovoru za FT.

Istaknuo je da je problem za šire gospodarstvo u tome što su banke stvarale zalihe od injekcija likvidnosti koje su središnje banke ubrizgavale na tržišta, umjesto da su ih plasirale u vidu kredita. Treichlove ocjene odražavaju stavove guvernera austrijske središnje banke Ewalda Nowotnyja. 'Kad bih znao, a ne znam, kako oživjeti međubankovno kreditiranje, razgovarao bih o tome sa čelnikom Europske središnje banke (ECB) i političarima u Europi', kazao je Nowotny u razgovoru za Reuters.

Čelnik austrijske banke, koja je treći po veličini zajmodavac u novoj Europi i lider na tržištima Češke, Slovačke i Rumunjske, poručio je kako i dalje očekuje da će nove zemlje članice EU pokazati bolju izvedbu u usporedbi s onom koju će zajedno pokazati zemlje u zapadnoj Europi i one istočnije, na području bivšeg Sovjetskog Saveza. 'Trenutno se ne bih želio nalaziti ni u Kazahstanu ni u Nizozemskoj. Želim biti u Češkoj i sretan sam što se nalazim u središnjoj i istočnoj Europi', zaključio je Treichl.