PRVO TROMJESEČJE

Zbog mase otpremnina Podravka završila u gubicima

26.04.2013 u 13:49

Bionic
Reading

Ukupni prihodi Grupe Podravka u prvom tromjesečju 2013. iznosili su 820,2 milijuna kuna i bili su 1,31 posto niži nego lani. Rezultat poslovanja je gubitak od 9,3 milijuna kuna, dok je lani u istom razdoblju koprivnička kompanija ostvarila dobit od 18 milijuna kuna

Prodaja hrane i pića iznosila je 619,5 milijuna kuna i niža je nego u prvom kvartalu 2012. godine za dva posto. Pad prodaje prvenstveno je posljedica slabije prodaje na domaćem tržištu i tržištima istočne i jugoistočne Europe. Istovremeno, tržišta srednje Europe te zapadne Europe, prekooceanskih zemalja i Dalekog istoka rastu, uz najveći doprinos Poljske, Mađarske, Slovačke, odnosno Njemačke i SAD-a.

Za razliku od hrane i pića, segment farmaceutike bilježi rast prodaje od tri posto na 184,7 milijuna kuna. Pozitivnom trendu najviše su pridonijela inozemna tržišta koja bilježe rast od 5%, uz najveći doprinos tržišta Rusije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

U Podravki ističu da su na negativan rezultat poslovanja utjecali troškovi otpremnina. Bez tih jednokratnih stavki u iznosu od 40,5 milijuna kuna, profitabilnost Grupe Podravka bilježi rast na svim razinama.

Korigirana operativna dobit iznosi 51,9 milijuna kuna, što predstavlja rast od 12 posto u usporedbi s operativnom dobiti istog razdoblja prošle godine, prikazane na usporediv način. Istovremeno, EBIT marža zabilježila je rast od 80 bazičnih poena.

Korigirana neto dobit iznosi 31,5 milijuna kuna, što je porast od 25 posto u usporedbi s neto dobiti prvog kvartala 2012. godine, prikazane na usporediv način.

Nakon objave tromjesečnih rezultata, cijena dionice Podravke oslabila je 2,4 posto spustivši se ispod razine od 270 kuna.