Novac TEMELJNI KAPITAL 138,4 MIL. KUNA

Tankerska plovidba dokapitalizirala V. Lenac

  • Autor: Hina
  • 17.6.2009 15:24:30
  • 17.6.2009 15:22:03

Na redovnoj Glavnoj skupštini Brodogradilišta Viktor Lenca danas je donesena odluka o povećanju temeljnog kapitala za 14,4 milijuna kuna, na ukupno 138,4 milijuna kuna, doznaje se iz tog brodogradilišta.

Povećanje temeljnog kapitala za 14,36 milijuna kuna čini potraživanje Tankerske plovidbe prema brodogradilištu, odnosno zajam i kamate koje je ta tvrka bila dala Lencu, a sada ulaže u temeljni kapital.

Odlučeno je da se kod povećanja temeljnog kapitala posve isključi pravo prvenstva ostalim dioničarima pri upisu novih dionica.

Na skupštini je usvojena odluka o upotrebi 94,3 milijuna kuna dobiti iz 2008., (na iskazivanje te dobiti značajno je utjecao otpis obveza prema stečajnim vjerovnicima), koja će se rasporediti za pokriće gubitaka iz ranijih godina (48,4 milijuna kuna), za zakonske pričuve (6,2 milijuna), za pričuve za vlastite dionice (2 milijuna) i za ostale pričuve kapitala (37,7 milijuna kuna).

Skupština je prihvatila i odluku o davanju ovlasti Upravi za stjecanje vlastitih dionica, odnosno za stjecanje do 200.000 vlastitih dionica, što čini 1,6 posto udjela u temeljnom kapitalu, ali uz uvjet da cijena dionica ne bude više od 5 posto veća od prosječne cijene na Zagrebačkoj burzi.

Stečaj Brodogradilišta Viktora Lenca završen je u travnju 2008., a najveći diničari postali su zadarska Tankerska plovidba i pulski Uljanik (svaki po 28,6 posto dionica), a dioničari su još HFP, HBOR, radnici i kooperanti.

Nakon dokapitalizacije Tankerska plovidba imat će 37,3 posto udjela.

Predstavnik radnika u Nadzornom odboru i Skupštini, povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske Damir Bačinović izjavio je nakon skupštine da su radnici zadovoljni što vlasnici imaju viziju i sredstva za nastavak poslovanja i razvoj, ali da bi se Uprava trebala dodatno angažirati na pronalaženju novih poslova, kojih sada nema dovoljno, i smanjivanju svih troškova, osim radničkih plaća.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još