NAJBOLJI U REGIJI

Dionice T-HT-a dobile preporuku kupnje, ciljana cijena 300 kn

17.06.2009 u 13:49

Bionic
Reading

Ocjenjujući telekomunikacijski sektor Srednje i Istočne Europe, analitičari austrijske Erste bank odbrali su kao najatraktivnije dionice T-Hrvatskog Telekoma, za koje navode da su najbolji izbor: jer su vrlo jeftine, uz najbolje marže te prinos od dividendi u sektoru

Analitičari Vera Sutedja i Thomas Unger zadržali su svoje ciljane cijene i preporuke za T-Hrvatski Telekom (kupiti, 300 kn), Telefónica O2 CR (kupiti, 550 kruna) i Telekom Austriu (držati, 11 eura).

S obzirom da je u vrijeme pisanja analize T-HT-ova tržišna cijena bila 214 kuna, a ciljanu cijenu su postavili na 300 kuna, potencijalni rast ovih dionica iznosi 40 posto.

Smanjili su ciljanu cijene za poljski TPSA, preporuku za Magyar Telekom spustili su sa 'akumulirati' na 'zadržati', a preporuka za Telekom Slovenije snižena je sa 'držati' na 'smanjiti'.

Analiza navodi kako su u trenutnom razdoblju recesije dionice telekomunikacijskih tvrtki nadmašile tržište, odnosno nisu pale kao dionice tvrtki iz drugih sektora za vrijeme recesije, zahvaljujući svojem postojanom i snažnom slobodnom novčanom toku, kao i nižim razinama zaduženosti. Iako se slobodni novčani tok smanjio tijekom pada ekonomske aktivnosti, njegov pad i dalje je ograničen na jednoznamenkaste stope radi nekoliko čimbenika koji sprečavaju klijente u smanjivanju potrošnje novca:

1) temeljna priroda telekomunikacijskih usluga;
2) pad cijena, čak i uz poboljšanje kvalitete i usluga;
3) već ionako niska potrošnja u telekomunikacijama, u usporedbi s ukupnim rashodima (3,3%) i dobiti (1,5%);
4) nove usluge i paketi proizvoda, koji pomažu u zadržavanju klijenata.

'Općenito, smatramo da telekomunikacijski sektor pruža veći otpor nego drugi sektori zbog defenzivnih prihoda i novčanog toka, važne uloge u kućanstvima i tvrtkama, novih usluga/proizvoda kojima se smanjuje gubitak klijenata te već ionako niske maloprodajne cijene', kaže Sutedja.

Analitičari Erste bank očekuju da će se regulatorne odluke nastaviti te da će se i dalje smanjivati budući prihodi i profitabilnost vodećih telekomunikacijskih tvrtki. Problematičnim za ovaj sektor vide i jaku konkurenciju: opadanje cijena, zasićeno tržište mobilnih usluga, usporen rast širokopojasnih usluga.