MINUS OD 3,9 POSTO

Unatoč padu Crobexa lansirana Zagrebačka pivovara

15.06.2009 u 16:06

Bionic
Reading

Uz nisku likvidnost od 27,4 milijuna kuna prometa, na početku tjedna Crobex je, predvođen brodarima, korigiran za 3,9 posto spustivši se ispod 2.000 bodova

Prva na ljestvici likvidnosti sa 9,1 milijuna kuna bila je Atlantska plovidba. Nakon što je u protekla dva dana ojačala za oko 15 posto, približivši se razini od 1.200 kuna, uslijedila je današnja korekcija dubrovačkog brodara za 5,6 posto, na 1.120 kuna. Unatoč današnjem rastu brodskih vozarina, još veći pad cijene od 6,7 zabilježio je Jadroplov uz više milijunski promet.

Minus od 1,3 posto što je ipak bolje od prosjeka tržišta zabilježio je T-HT, koji je sa 3,9 milijuna kuna prometa bio drugo najlikvidnije izdanje. Iako se tijekom trgovine T-HT spustio ispod 213 kuna, zaključio je na 214 kuna.

Među trgovanijim izdanjima pad veći od 5 posto zabilježili su Adris, Ina i Uljanik Plovidba, a nešto manju korekciju pretrpjeli su građevinari - Institut IGH, Dalekovod i Ingra

Nepotvrđene informacije o tome da AB InBev razmišlja o prodaji jedanaest svojih europskih pivovara među kojima je i Zagrebačka pivovara, lansirale su dionice ove tvrtke za čak 16,1 posto koje su prikupile više od pola milijuna kuna prometa. Kao razlog prodaje, belgijski dnevnik Le Soir navodi racionalizaciju poslovanja nakon što je InBev potrošio milijarde dolara na kupovinu američke pivovare Anheuser-Busch.

Negativno raspoloženje vladalo je na ključnim europskim tržištima, gdje su padom predvodile dionice u sektorima energetike i ruda, uslijed jačanja dolara koji je pritisnuo cijene na tržištima roba.

Dnevni pregled trgovine na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje