ZBRINJAVANJE VIŠKA

Dalekovod će napustiti 63 radnika

28.03.2013 u 12:51

Bionic
Reading

Uprava Dalekovoda izvijestila je danas da će programom zbrinjavanja viška radnika biti obuhvaćena 63 radnika te tvrtke

Uprava Dalekovoda d.d. je nakon prethodnog savjetovanja s Radničkim vijećem, sindikalnim povjerenikom i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje (HZZ), dostavila danas HZZ-u Program zbrinjavanja viška radnika, navodi se u obavijesti te tvrtke objavljenoj na Zagrebačkoj burzi.

Programom zbrinjavanja bit će obuhvaćena 63 radnika, navode iz Dalekovoda napominjući kako se tijekom izrade programa vodilo se računa o rasporedu radnika na druge poslove/odjele ili unutar Dalekovod grupe u okviru njihove stručne spreme.

Programom zbrinjavanja radnici koji imaju najmanje dvije godine neprekidnog staža u Dalekovodu ostvaruju pravo na otpremninu u skladu s odredbama Pravilnika o radu i Kolektivnog ugovora tvrtke u iznosu jedne polovine prosječne mjesečne plaće isplaćene radniku u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, za svaku navršenu godinu rada kod poslodavca.

Po riječima predsjednika Uprave Dalekovoda Matjaža Gorjupa, zbrinjavanje viška radnika dio je neodgodivog procesa provođenja promjena koje su nužne kako bi se stvorili uvjeti za održivo i dugoročno poslovanje Dalekovoda na domaćem i inozemnom tržištu. Trenutno je pred Dalekovodom proces ozdravljenja kompanije u kojem se moraju provesti promjene kako bi osigurali stabilnu budućnost kompanije, kaže Gorjup.

Iz Dalekovoda su početkom ovog tjedna izvijestili da su dali suglasnost na izmijenjeni plan financijskog restrukturiranja koji su u sklopu predstečajne nagodbe Fini podnijeli njegovi ključni vjerovnici, koji kao osnovu plana predlažu dokapitalizaciju

Odluku o izradi plana financijskog restrukturiranja Dalekovoda izglasala je na ročištu krajem veljače skupina vjerovnika koja zajedno drži većinu potraživanja od te tvrtke. U toj skupini su Zagrebačka banka i još tri banke iz grupe Unicredit, Hypo Leasing Croatia, Privredna banka Zagreb, HBOR i nekoliko tvrtki iz poslovnog sustava Dalekovoda.

Dalekovod je prvo veliko poduzeće koje provodi predstečajnu nagodbu prema Zakonu o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. U postupku je tražbine prijavilo 966 vjerovnika, u ukupnom iznosu od 3,2 milijarde kuna.

O novom planu financijskog restrukturiranja vjerovnici bi trebali raspravljati na ročištu zakazanom za 2. travnja.