UPOLA MANJE NEGO LANI

Domaće tvrtke isplatile 2,62 mld kuna dividende

12.06.2009 u 08:49

Bionic
Reading

Iako je isplata iz 2008. za 40 posto veća, mora se istaknuti kako ove godine nije bilo Plivine dividende, koja je prošle godine s iznosom od čak 1,7 milijardi kuna, a ove je godine najveći iznos za dividendu isplatile Hrvatske telekomunikacije

Hrvatske kompanije u prvih su pet mjeseci ove godine isplatile ukupno 2,62 milijarde kuna dividende. Ako se to usporedi s istim razdobljem godinu prije, ovogodišnje dividende manje su, slobodno se može reći, gotovo upola jer je u prošlogodišnjih pet mjeseci isplaćeno čak 4,35 milijardi kuna dividende, piše Poslovni dnevnik.

Iako je isplata iz 2008. za 40 posto veća, mora se istaknuti kako ove godine nije bilo Plivine dividende, koja je prošle godine s iznosom od čak 1,7 milijardi kuna predstavljala nešto manje od polovice svih isplaćenih dividendi.

Naravno, kao i ove godine, Hrvatske telekomunikacije prednjačile su s ukupnom isplatom od 2,43 milijarde kuna. No ako se usporedi sadašnje stanje s prošlogodišnjim, primjećuje se sve veća razlika. Naime, ove je godine 17 društava, prema podacima Središnjega klirinškog depozitarnog društva (SKDD), isplatilo nagradu svojim dioničarima, dok je to prošle godine učinilo njih 24. Tijekom cijele 2008. godine čak 135 dioničkih društava isplatilo je ukupno 6,14 milijardi kuna dividende. Tada je najmanja dividenda iznosila 1,4 kune po dionici, a isplatila ju je tvrtka Papuk iz Našica, dok je najveća iznosila 1127,99 kuna po dionici i isplaćena je dioničarima Croatia Špeda.

Isto tako, uz apsolutno najveći iznos HT-a, i malo manji Plivin, Ericsson NT je prošle godine svojim dioničarima isplatio 359,5 milijuna kuna. Najmanji pak ukupni iznos dividende isplatio je Končar – Električni visokonaponski aparati u iznosu od 38.483 kune. No postavlja se pitanje trebaju li domaće kompanije u ovim kriznim vremenima uopće isplaćivati dividendu s obzirom na to da je 'spirala krize' sve veća. 'Ocjena opravdanosti isplate dividende ponajprije treba biti sagledana sa stajališta profitabilnosti dostupnih namjeravanih investicija. Ako investicije obećavaju viši prinos od troška kapitala, treba zadržati zarade. Pravo na dividendu proizlazi iz prava na rezidual kada kompanija nema profitabilnih investicija', izjavio je za Poslovni dnevnik pomoćnik direktora Fima Fasa Ivan Soldo