POVRATAK OPTIMIZMA

Crobex opet iznad 2.000 bodova

10.06.2009 u 15:58

Bionic
Reading

Današnje trgovanje donijelo je prekid dvodnevne oštre korekcije. Potaknut pozitivnim raspoloženjem na europskim burzama, Crobex je ostvario rast od 3,71 posto. Redovni promet dostigao je 40,2 milijuna kuna, a uvjerljivo najveći udjel u trgovanju opet je imala Atlantska plovidba

Od 74 aktivne dionica 56 ih je ostvarilo rast cijene, a oporavak su predvodili brodari. Dvoznamenkasti postotni rast cijena dionica Atlantske plovidbe, Uljanik plovidbe i Jadroplova okrunjen je nizom pozitivnih blokada. Do snažnog oporavka brodarskih dionica došlo je unatoč petodnevnom silaznom trendu BDI indeksa vozarina za rasute terete.

Cijene većine građevinskih dionica su stagnirale, a značajniji rast ostvarile su Hidroelektra i Viadukt.

Natprosječan rast, uz visoku likvidnost, ostvarile su i dionice Adrisa, Holdinga Đuro Đaković, Diokija, Ine, Dom holidnga, Luke Ploče, Petrokemije, Vira, Adrisa, Jadranskog naftovoda i Zagrebačke banke.

Dionicom T-HT-a trgovalo se u smanjenom opsegu, a cijena je stagnirala oko razine od 215 kuna.

Vodeći europski burzovni indeksi u srijedu su osjetno porasli pod utjecajem dobitaka u sektoru banaka, poduprtih vijestima da su vodeće američke banke dobile dopuštenje za vraćanje državne pomoći, a podrška je stizala i iz naftnog sektora, uslijed rasta cijena nafte.

Dnevni pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje.