STABILIZACIJA TRŽIŠTA

Crobex završio tjedan u plusu

05.06.2009 u 16:07

Bionic
Reading

Pozitivne vijesti s globalnih tržišta potaknule su novi val potražnje, pa je Crobex, nakon kratkotrajnog boravka u negativnom području, završio u solidnom plusu od 1,54 posto. Redovni promet dostigao je 60,4 milijuna kuna, a najaktivnije se trgovalo dionicama Atlantske plovidbe. Na tjednoj razini Crobex je pretrpio pad od 4,97 posto

Najzaslužnije za rast Crobexa bile su dionice građevinara, među kojima su prometom prednjačili Dalekovod i IGH Institut, a rastom cijene Hidroelektra i Tehnika.

Snažnu podršku investitora imale su i dionice holdinga Đuro Đaković, Jadranskog naftovoda, Dom holdinga, Luke Rijeka i Podravke. Zvijezda dana bila je dionica opatijskog hotelske kuće Liburnija Riviera hoteli čija cijena je uzletila gotovo 70 posto. Nagli rast cijene izazvala je objava rješenja HANFA-e prema kojem je Grad Opatija obvezan objaviti javnu ponudu za preuzimanje Liburnije.

Dionice brodara, koje su se našle na udaru prodavatelja, zabilježile su blagi oporavak u drugom dijelu dana. Najlikvidnija, Atlantska plovidba završila je u blagom minusu na 1.091 kune, a najveću korekciju pretrpio je Jadroplov.

Dionicom T-HT-a trgovalo se u smanjenom opsegu, uz blagi rast cijene na 218 kuna.

Vodeći europski burzovni indeksi ostvarili su solidan rast poduprti dobicima u sektoru rudarstva predvođenim Rio Tintom i pozitivnim vijestima s američkog tržišta rada. Američki poslodavci u ovogodišnjem su svibnju ukinuli 345 tisuća radnih mjesta, što je znatno manje nego što su prognozirali ekonomisti.

Dnevni pregled trgovanja na Zagrebačkoj buzri pogledajte ovdje