OPTUŽENI ZA OBMANU ULAGAČA

Krivci za hipotekarnu krizu pred sudom

05.06.2009 u 10:52

Bionic
Reading

Američka Komisija za vrijednosne papire (SEC) optužila je Angela Mozilu, bivšeg šefa Countrywide Financiala, najvećeg američkog hipotekarnog zajmodavca za prevare i zlouporabu povlaštenih informacija

On je najviše pozicionirani menadžer suočen s optužbama vezanima uz američku hipotekarnu krizu iz 2007. Bank of America preuzela je Countrywide Financial, najvećeg američkog hipotekarnog zajmodavca u lipnju 2008. spasivši ga od bankrota.

Mozilo je na sudu izjavio da se ne osjeća krivim. Uz Mozila, pred sudom su se našla još dvojica izvršnih direktora, pod optužbom da su 'obmanuli tržište lažno uvjeravajući ulagače da je Countrywide prvorazredni hipotekarni zajmodavac'.

U optužnici se navodi da je Mozilo namjerno zaveo ulagače prikrivajući visoke kreditne rizike s kojima je kompanija bila povezana.

Američki SEC sumnjiči Mozila da je ostvario gotovo 140 milijuna dolara dobiti prodajom dionica Countrywidea, koristeći povlaštene informacije.

SEC je objavio i e-mailove koje je još 2006. upućivao Mozilo svjestan opasnosti od 'subprime' hipotekarnih zajmova. 'Činjenica je da smo mi uletjeli naslijepo u ovu priču i nismo svjesni kako će ovi krediti utjecati na rast nezaposlenosti, pad vrijednosnica i slabljenje tržišta nekretnina', stoji u Mozilovoj poruci od 26. rujna 2006. godine.