Novac RASPRODAJA

Crobex potonuo gotovo sedam posto

  • Autor: Z. K.
  • 3.6.2009 16:20:22
  • 3.6.2009 16:09:48

Loše vijesti s globalnih tržišta i upozorenja analitičara o neumjerenu rastu domaćeg tržišta doveli su do otriježnjenja na Zagrebačkoj burzi. Jutarnja korekcija pretvorila se do kraja dana u pravu rasprodaju pa je Crobex u konačnici potonuo za 6,78 posto. Dobitonosne prodaje rezultirale su visokim prometom od 82,5 milijuna kuna, a trgovanjem je i danas dominirala dionica Atlantske plovidbe

Od 79 aktivnih dionica, čak su 62 završile u crvenom, a o intenzitetu korekcije svjedoči činjenica da je tijekom dana 13 dionica palo u negativnu blokadu zbog dvoznamenkastog postotnog pada cijena.

Korekcija je snažno pogodila dionice građevinara među kojima su najveći pad pretrpjele Hidroelektra, Tehnika i Viadukt. Dobitonosne prodaje zaustavile su i pobjedonosni niz brodarskih dionica. Najlikvidnija Atlantska plovidba oslabila je za sedam posto, a znatno jaču korekciju pretrpjeli su Jadroplov i Uljanik plovidba.

Natprosječan pad cijena, uz visoku likvidnost, zabilježile su i dionice Belja, holdinga Đuro Đaković, Diokija, Jadranskog naftovoda, Konzuma, Dom holdinga, Kraša, Leda, Luke Ploče, Luke Rijeka, Petrokemije, Tiska, Vira i Zagrebačke banke.

Dionica T-HT-a pretrpjela je umjeren pad cijene (na 218,20 kuna), uz solidan promet od sedam i pol milijuna kuna.

Vodeći europski burzovni indeksi u srijedu su znatno oslabili pod pritiskom daljnjeg pada cijena dionica u bankovnom sektoru, a pritisci prodavatelja stizali su i iz sektora naftne proizvodnje i rudarstva.

Dnevni pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još