DUBRAVKO RANILOVIĆ

'Uspjeh programa POS plus ovisit će o cijeni stanova'

24.01.2013 u 10:00

Bionic
Reading

Država će pokušati pomoći graditeljskim tvrtkama i bankama prodati stanove koje nitko nije htio posljednje tri godine pokrećući program POS plus, ali stručnjaci nisu sigurni koliko će takav poticaj uroditi plodom i koliko je uopće zdravo za tržište pod svaku cijenu nastojati prodati fond stanova koji su ostali na tržištu nakon što su kupci pokupovali one najkvalitetnije lokacije i nekretnine

Program POS plus kreće u drugoj polovici godine, a radi se o tome da će država ugovoriti s bankama i građevinarima uvjete prodaje stanova pri čemu bi kvadrat stana trebao koštati oko 1.100 eura, a prosječna rata kredita za manji stan, koji bi se ugovarao s Agencijom za promet nekretnina, iznosila bi prosječno oko 260 eura. Tako su izračunali u resornom ministarstvu predlažući program.

Potencijalni problem mogla bi biti i odredba po kojoj se 20 posto iznosa cijene stana mora platiti avansno u gotovini. Na stan od 60 četvornih metara površine tako bi se moralo platiti unaprijed oko 13 tisuća eura, što je prepreka mnogima, a naročito mladima koji kupuju svoju prvu nekretninu.

Iako mu je bilo teško komentirati program o kojem se informacije zasad sakupljaju u medijima, Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK, na prvu loptu kazao je: sve će ovisiti o cijeni!

'Tek kad vidimo lokacije koje se nude i analizu tih projekata, kao i uvjete kupnje, moći ću reći više. Za sada mogu samo reći da će cijena biti presudna', rekao je Ranilović napominjući da se stanovi u Sesvetama i naselju Sopnica Jelkovec koji su uključeni u akciju ionako prodaju po cijeni od 1.100 eura po četvornom metru.

Zato drži da će za takve lokacije država morati još ozbiljnije srušiti cijenu kako bi stanovi izazvali interes kupaca.

No stručnjaci ne vjeruju da će POS plus imati utjecaja na cijenu nekretnina u Zagrebu i većim gradovima, jer se prodaju projekti koji su 'ostali na lageru', koji imaju lošiju lokaciju i uglavnom lošiju kvalitetu gradnje. Zato ne vjeruju da će taj program utjecati na ostale projekte na tržištu.

POS plus želio je pokrenuti i bivši potpredsjednik Vlade Radimir Čačić. Prije gotovo godinu dana najavio je ambiciozan projekt u kojem bi država otkupljivala stanove od građevinara i banaka i prodavala ih po maksimalnoj cijeni od 1.665 eura po kvadratu uz kamatu od pet posto na ne manje od 20 godina. Model je zapravo vrlo sličan, ako ne i jednak, novom POS plusu, osim razlike u cijeni.


Pozitivan stav o programu POS plus izrazio je predsjednik Udruge poslodavaca graditeljstva Zdenko Karakaš. 'Pozdravljam sve mjere koje će potaknuti promet neprodanim stanovima i omogućiti nove investicije u stanogradnju', rekao je za Hinu zamoljen za komentar obnove programa poticane stanogradnje (POS) i najave programa POS plus.

POS plus bio bi od pomoći građevinskoj industriji, jer prvo treba prodati nove, nekorištene stanove da bi se mogli graditi novi, kazao je Zdenko Karakaš.