PROBLEMI S NAPLATOM

Zbog loših kredita bankari očekuju gubitke 2010.

02.06.2009 u 15:05

Bionic
Reading

Bankari priznaju kako imaju problema s naplatom kredita od poduzeća, ali ne objavljuju podatke o tome koliko zajmova ne naplaćuju. Prema HNB-u loši krediti porasli su na 5,14 posto

U kraćem roku banka može restrukturiranjem potraživanja održati poslovanje problematičnog klijenta i izbjeći gubitke. Međutim, ako se nastave nepovoljna kretanja u gospodarstvu gubici su neizbježni i za banke. Zato najveće gubitke u bankarskom sektoru treba očekivati, ne u ovoj, nego u 2010. godini, poručuju bankari u anketi u novom broju Banke.

U pravilu, sve ovisi o tome koliko će dugo trajati recesija. Banke znaju da ih čeka doba porasta problematičnih kredita ali ih za sada uglavnom ne iskazuju kao nenaplative, nego ih reprogramiraju u dogovoru s klijentima na što je nedavno upozorio guverner HNB-a Željko Rohatinski. Svi priznaju da imaju problema s naplatom kredita od poduzeća i u takvim okolnostima besmisleno je nagađati o oporavku i izlasku iz krize. Velike banke su u prvom tromjesečju 2009. uglavnom zabilježile pad dobiti uz smanjenje neto kamatnog prihoda i povećanje rezervacija za gubitke po kreditima.

Inače, poznato je da banke nerado iznose podatke o kreditima koji se ne vraćaju i uglavnom odgovaraju kako u postocima nema bitnih promjena. Podaci HNB-a pokazuju da su loši krediti u ukupnim kreditima dosegli 5,14 posto. Nedavno su iz jedne velike banke prognozirali kako će udjel loših kredita do kraja ove godine porasti na 8 posto. Koliko će biti skrivenih loših kredita zasad nitko ne zna.