ZAKONSKA PRILAGODBA

Banke sramežljivo snižavaju kamatne stope

28.12.2012 u 11:33

Bionic
Reading

Erste banka od 9. siječnja ima nove uvjete kreditiranja za novoodobrene stambene, gotovinske i ostale kredite, pri čemu su kamatne stope na dio kredita smanjene

Promjene su inicirane usklađivanjem sa Zakonom o potrošačkom kreditiranju koji uskoro stupa na snagu. Taj zakon propisuje da banke moraju transparentno odrediti što će uzeti kao bazu za formiranje promjenljivih kamatnih stopa kako bi komitenti bolje nego do sada mogli pratiti o čemu im ovisi kretanje kamata na kredite, piše Novi list

Erste banka je, prema informacijama s web stranica, kao osnovu za formiranje promjenljivih kamatnih stopa na kredite u eurima uzela 12-mjesečni euroibor, odnosno međubankarsku stopu u eurozoni, na što dodaje fiksni dio ili kamatnu maržu.

Kamatne stope na stambene kredite u eurima do sada su iznosile 6,30 posto za klijente banke, te 6,65 posto za ostale komitente, a od 9. siječnja kamate za klijente banke iznose 5,976 posto, a za neklijente 6,376 posto, odnosno snižene su oko 0,3 postotna boda.

I druge banke usklađuju se sa Zakonom o potrošačkom kreditiranju pa je tako Zagrebačka banka već ranije objavila da će svoje promjenljive kamatne stope za kredite u kunama i eurima vezati uz nacionalne referentne stope (NRS) što ih izračunava HUB, dok kredite u švicarskim francima i američkim dolarima veže uz londonski libor.

No u Zabi se trenutne kamatne stope za krajnje korisnike neće mijenjati, već se samo mijenja način na koji se iskazuju. Do prve eventualne promjene moglo bi doći početkom srpnja iduće godine, kada će se usklađivati s referentnim stopama. Usklađivanje će Zaba provoditi dva puta godišnje.