ZAGREBAČKA BURZA

Dvodnevni rast preporodio Crobex

09.12.2008 u 16:28

Bionic
Reading

Mini euforija koja je jučer zahvatila Zagrebačku burzu protegnula se i na današnji dan. Crobex indeks zaradio je novih 2,07 posto i završio na 1.664,87 bodova

U drugom dijelu dana osjetio se snažniji pritsak na prodajnoj strani što je dovelo do usporavanja rasta. Redovni promet dostigao je respektabilnih 40 milijuna kuna.  

 

Fokus investitora bio je usmjeren na dionice brodara i građevinara koje su i danas bili najuvjerljiviji dobitnici. Među brodarima, prednjačile su dionice Atlantske i Uljanik plovidbe s rastom zaključne cijene većim od 7 posto. Građevinare su predvodili Dalekovod, Hidroelektra i Tehnika s porastom vrijednosti iznad 5 posto.

 

Dionica T-HT-a, vodeća po ostvarenom prometu, sporo se oporavlja. Današnji rast od 0,99 posto nije bio dovoljan za preskakanje granice od 200 kuna. Za razliku od dionice T-HT-a, povlaštena dionica Adrisa skočila je 4,06 posto i uspješno osvojila razinu od 200 kuna.  

 

Visokim volumenom trgovanja iznenadila je dionica Badela 1862, kojoj je zaključna cijena poskočila za 4,97 posto.

 

Europski burzovni indeksi u utorak su blago ojačali uslijed snažnih dobitaka u sektoru automobilske industrije, potaknutih nadama u američki paket spašavanja za tu industriju. Istaknuti dobitnici bile su i dionice naftnih kompanija.

 

Dnevni pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje.