BUZROVNI PREPOROD

Pobjednička serija podigla Crobex za 13,3%

29.05.2009 u 16:25

Bionic
Reading

Pozitivni trendovi na globalnim tržištima i uspješni plasman državnih obveznica unijeli su dodatnu dozu optimizma među domaće burzovne igrače. Najviše zahvaljujući novim skokovima građevinskih i brodarskih dionica, Crobex je u petak ojačao 1,28 posto. Šestodnevna pozitivna serija podigla je Crobex za 13,3 posto na novu najvišu polugodišnju razinu (2.144,14 bodova). Redovni promet dostigao je 83,6 milijuna kuna, a najaktivnije se trgovalo dionicama T-HT-a i Atlantske plovidbe

Podrška kupaca donekle je oslabila krajem dana (nakon negativnih signala s Wall Streeta) pa je većina dionica završila na znatno nižim razinama od dnevnih maksimuma. Tako je Atlantska plovidba, koja je predvodila siloviti rast brodarskih dionica, dosegnula maksimum na 1.186 kuna, a završila na 1.119,92 kune. Na sličan način korigiran je rast Jadroplova i Uljanik plovidbe.

U posljednja dva dana najtraženija građevinska dionica bila je Ingra. Tijekom silovitog rasta, cijena Ingrine dionice popela se do 75 kuna, nakon čega je uslijedila osjetna korekcija (na 68,60 kuna). Intenzivno se trgovalo i dionicom IGH Instituta, čija cijena je ojačala za 2,27 posto (na 4.400 kuna; max. 4.569,99 kuna).

Sve uspješnijim izvedbama, građevinskim i brodarskim dionicama pridružile su se bakarske dionice te dionice iz prehrambenog sektora. Financijski sektor predvodila je Zagrebačka banka, a kao vodeća prehrambena dionica izdvojila se Podravka. Siloviti rast Podravkine dionice kulminirao je u posljednja tri dana tijekom kojih je kapitalizacija koprivničke tvrtke porasla za čak 27 posto.

U društvu istaknutih dobitnika u petak su se našle i dionice Adrisa, Čakovečkih mlinova, Petrokemije, Vira, Luke Ploče i Leda.

Dionica T-HT-a zadržala je primat po ostvarenom prometu, uz blagi pad cijene na razinu od 222 kune.

Vodeći europski burzovni indeksi u petak su ojačali, poduprti rastom cijena rudarskih i naftnih dionica.

Dnevni pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje.