CROBEX U MINUSU

Ingra i Atlantska plovidba prkose korekciji

28.05.2009 u 12:16

Bionic
Reading

Negativni signali s Wall Streeta očekivano su ublažili euforiju na Zagrebačkoj burzi. Nakon jučerašnjeg stampeda koji je lansirao Crobex nadomak 2.100 bodova, danas je uslijedila blaga korekcija. U dopodnevnom trgovanju Crobex je izgubio na vrijednosti 1,4 posto, uz i dalje iznimno visok promet od tridesetak milijuna kuna

Od 57 aktivnih dionica, 39 ih bilježi pad cijena. Korekcija je najjače pogodila pojedine građevinske dionice koje su proteklih dana zabilježile siloviti rast poput Tehnike. Natprosječni pad, uz solidnu likvidnost, pretrpjele su i dionice Belja, Diokija, Ericssona Nikole Tesle, Leda, Petrokemije, Fima Validusa i Tankerske plovidbe.

Većina brodarskih dionica bilježi nastavak pozitivnog trenda. Najlikvidnija Atlantska plovidba ojačala je za četiri posto, dosegnuvši 1.029 kuna. Među građevinarima, nastavak snažnog rasta postigla je dionica Ingre, a u pozitivnom području je i IGH Institut.

Najaktivnije se trguje dionicom T-HT-a čija cijena stagnira nadomak 223 kune.

Vodeći europski burzovni indeksi u minusu su približno jedan posto slijedeći jučerašnji pad indeksa na Wall Streetu jer su ulagači zabrinuti rastom kamata na državne dugove.