Novac CROBEX STAGNIRA

Pozitivne blokade obilježile početak tjedna

  • Autor: Z. K.
  • 25.5.2009 13:11:17
  • 25.5.2009 12:19:54

Početak tjedna donio je nastavak optimističnog raspoloženja koje karakterizira niz obustava trgovanja zbog snažnog rasta cijena. Ofenziva kupaca usmjerena je uglavnom na dionice iz drugog plana pa Crobex nije zabilježio značajniji rast. U dopodnevnom trgovanju ojačao je za 0,25 posto, uz respektabilan redovni promet od 30,4 milijuna kuna

Najzaslužnije za pozitivnu izvedbu Crobexa su dionice građevinara i brodara pri čemu rastom cijena dominiraju IGH Institut, Jadroplov i Uljanik plovidba.

Uslijed dvoznamenkastog postotnog rasta cijena, obustavljeno je trgovanje dionicama Belja, Diokija, Jadroplova, Luke Ploče, Luke Rijeka, Proficia, Tiska, Uljanik plovidbe, Varteksa i Validusa.

Među likvidnijim izdanjima podjednak je broj gubitnika i dobitnika. Najaktivnije se trguje dionicama IGH Instituta, T-HT-a i Atlantske plovidbe, a milijunske promete bilježe Dalekovod, Hidroelektra, Jadroplov, Uljanik plovidba, Viadukt i Varteks.

Gubitnike predvodi dionica Hidroelektre čija je cijena doživjela oštru korekciju, nakon prošlotjednog skokovitog rasta.

Među istaknutim dobitnicima s rastom cijene od 15,38 posto (na 34,95 kuna) našla se i dionica Varteksa, koja prednjači po ostvarenom prometu. Neuobičajeno živo trgovanje rezultiralo je prometom od preko šest milijuna kuna, a vlasnika je promijenilo više od 10 posto Varteksovih dionica.

Vodeći europski indeksi sredinom dana bilježe blagu korekciju uz slab opseg trgovanja budući da se na najvećoj europskoj burzi - Londonskoj - danas ne radi.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još