ZVONO ZA UZBUNU

Banke iz šest zemalja regije povukle 45 milijardi dolara

08.11.2012 u 16:05

Bionic
Reading

Erste grupa objavila je za zemlje iz regije SIE6, u kojoj su Hrvatska, Mađarska, Češka, Poljska, Rumunjska i Slovačka, da bilježe umjereno razduživanje u bankama. Trend koji u Hrvatskoj bilježimo već dvije godine događa se i u nama sličnim zemljama. Tako se u regiji SIE u godinu dana masa kredita smanjila za 45 milijardi dolara, odnosno za četiri posto BDP-a

'Ako to postavimo u širi kontekst europskih banaka, razina razduživanja je blaga i daleko od pojave koja se javlja u periferiji eurozone, gdje je razduživanje iznosilo 600 milijardi dolara ili 14,9 posto BDP-a', objasnio je Juraj Kotian, voditelj Odjela za makroekonomska istraživanja za regiju SIE Erste grupe.

Prema najnovijim podacima Banke za međunarodna poravnanja, strane banke su smanjile svoju izloženost u zemljama iz regije SIE za oko 8,6 milijardi dolara u drugom tromjesečju 2012. i za 45 milijardi dolara u razdoblju od trećeg tromjesečja 2011. do drugog tromjesečja 2012. Najveći odljev bilježi se u Mađarskoj, iz koje je povučeno 40 posto ukupnog odljeva regije, drugim riječima oko 18 milijardi dolara.

Mada izgleda da banke snažno povlače plasmane iz zemalja naše regije, zapravo je taj intenzitet mnogo manji nego u Portugalu ili Španjolskoj, gdje je samo u zadnjem kvartalu 2011. povučen iznos adekvatan 39,6 posto portugalskog BDP-a ili 26,4 posto španjolskog BDP-a. To su podaci koji ne uključuju ulaganje u državni dug pomoću obveznica pa u Ersteu upozoravaju da se ne smiju koristiti izvan konteksta.

Snažan priljev portfeljnih ulaganja u vrijednosti od 4,6 milijardi eura bitno poništava odljeve, a analitičari napominju da odljev kapitala neće dovesti po poremećaja platne bilance u zemljama regije.

'Priljevi iz fondova EU-a udvostručili su se u protekle tri godine, na 18 milijardi eura lani za zemlje iz regije SIE6. Mnoge zemlje su znatno uspjele smanjiti svoje neto potrebe za inozemnim financiranjem, što znači da usporavanje priljeva kapitala ne predstavlja velik rizik za vanjsku stabilnost te regije', istaknuo je Kotian.

Kombinacija izravnih stranih ulaganja i neto priljeva kapitala iz Europske unije, što predstavlja nedužničko financiranje, sada pokriva gotovo čitav saldo tekućeg računa u svim zemljama iz skupine SIE6. Austrijske, njemačke i talijanske banke zadržale su relativno stabilnim kreditiranje zemalja iz regije osim Mađarske.

Unatoč padu prinosa na obveznice tih zemalja od 0,5 do 1 posto, analitičari očekuju značajan interes tržišta za kupovanjem duga. Naime, vlade zemalja SIE6 plasirale su euroobveznice vrijedne 6,3 milijarde eura na međunarodna tržišta u rujnu i listopadu. Zato Kotian zaključuje da tempo prekograničnog razduživanja u zemljama iz regije SIE nije ostavio traga na stanju međunarodnih pričuva.

'Promjene u strukturi inozemnog kapitala mogle bi predstavljati potencijalni rizik za regiju SIE u budućnosti. Povećani priljevi portfeljnih ulaganja mogli bi se obiti o glavu u slučaju globalne rasprodaje i postati izvor povećane volatilnosti, pogotovo u zemljama s visokom razinom državnih obveznica koje drže nerezidenti poput Poljske i Mađarske', kaže Kotian. Zaključno poručuje i da kao nepovoljan trend vidi i veći priljev u državni dug nego u privatni sektor putem kredita, što može potkopati potencijalni rast osim ako se kapital učinkovito ne iskoristi u proizvodnom sektoru.