I FONDOVI BI SLADOLED

Vijest o dokapitalizaciji katapultirala dionicu Leda

06.11.2012 u 09:53

Bionic
Reading

Ledo će se dokapitalizirati polovicom prosinca, objavili su iz kompanije. Riječ je o prodaji novih dionica po minimalnoj cijeni od 8000 kuna. Vijest iz lidera na tržištu sladoleda i zamrznute hrane prvog je dana objave katapultirala dionicu tvrtke do 10 posto veće cijene

Ledo bi zasigurno rastao po većoj stopi do kraja dana da Zagrebačka burza nije obustavila trgovanje. Jučer je tako ostvaren promet od 1,2 milijuna kuna dionicom koja se prodavala i po 7200 kuna.

Prodat će se 93.750 novih redovnih dionica, što će donijeti barem 750 milijuna kuna tvrtki. Ipak, Uprava i Nadzorni odbor predlažu da se temeljni kapital povećava po nominalnoj cijeni dionice, tako da će on narasti na maksimalno 120 milijuna kuna, s obzirom da Ledo u nominali vrijedi samo 380 kuna. Nove dionice prodavat će se isključivo kvalificiranim ulagateljima tvrtkama, a minimalni upis je 400.00 kuna.

Na tržištu se već šuška da će veći dio dodatnog kapitala Ledu ponuditi obvezni mirovinski fondovi, a sigurno će zainteresirani biti i veći otvoreni investicijski fondovi. U ovoj dokapitalizaciji postojeći vlasnici neće imati prvenstvo otkupa dionica, a osim Agrokora i nekoliko skrbničkih računa, među ulagateljima se ističe PBZ Croatia osiguranje OMF koji sa 2,67 posto kompanije drži sigurno drugo mjesto najvećih imatelja dionica tvrtke. Koliko se već jučer moglo zaraditi na Ledu, pokazuje i podatak da se na jedan posto Leda u jednom danu zaradilo preko 130 tisuća kuna.

Novac od novih dionica Ledo će koristiti za preuzimanje srpskog Frikoma i Podgorice. Riječ je o tvrtkama u kojima domaća tvrtka ima suvlasništvo, ali žele preuzeti kontrolne udjele. To će povećati tržišni udjel Leda u regiji, a Uprava je najavila i konsolidaciju buduće grupe Ledo. Posljedica preuzimanja značila bila bi i optimizaciju troškova poslovanja, a sinergija poslovanja dovela bi do povećanja prihoda i dobiti u cijeloj grupi, i to bez zaduživanja, kažu u priopćenju Ledovi čelnici.