NAJNIŽE U DVA TJEDNA

Euro oslabio zbog recesije i španjolskih dužničkih problema

28.10.2012 u 11:33

Bionic
Reading

Na svjetskim valutnim tržištima tečaj eura zaronio je prošloga tjedna ispod razine od 1,30 dolara, pod pritiskom recesije u eurozoni i neizvjesnosti po pitanju kada će Španjolska zatražiti međunarodnu financijsku pomoć

Tečaj eura pao je prošloga tjedna 0,6 posto, na 1,2940 dolara, dok je u odnosu na japansku valutu oslabio 0,2 posto, na 103,05 jena.

Dolar je, pak, ojačao prema japanskoj valuti, za 0,4 posto, pa mu je cijena dosegnula 79,62 jena.

Tečaj eura skliznuo je u petak na samo 1,2881 dolar, najnižu razinu u dva tjedna. Premda se kasnije oporavio i vratio iznad 1,29 dolara, euro će ostati pod pritiskom recesije u eurozoni i neizvjesnosti po pitanju Španjolske i Grčke, ocjenjuju analitičari.

Situacija u gospodarstvu eurozone nije obećavajuća. Indeks PMI, koji izrađuje londonska tvrtka Markit, pokazao je znatno veći pad aktivnosti u proizvodnom i uslužnom sektoru eurozone nego što se očekivalo, što upućuje na izrazitiji pad gospodarske aktivnosti.

Ulagače je dodatno zabrinulo izvješće njemačkog instituta za ekonomska istraživanja Ifo koje je pokazalo pogoršanje poslovne klime u Njemačkoj u listopadu. Klima se tako pogoršava već šesti mjesec zaredom, uz pad tog indeksa na najnižu razinu u više od dvije i pol godine.

„Ulagači se pozicioniraju s obzirom na nastavak slabljenja eurozone. Taj je blok u dubokoj recesiji i neće se tako skoro iz nje izvući“, kaže Kathy Lien, direktorica u fondu BK Asset Management.

Euro je pod pritiskom i zbog neizvjesnosti po pitanju kada će Španjolska podnijeti zahtjev za međunarodnim paketom pomoći. Špekulira se da tamošnja vlada čeka s tim zahtjevom dok ne prođu regionalni izbori u studenome.

Kako bilo, službeno traženje pomoći omogućilo bi Europskoj središnjoj banci kupovinu španjolskih obveznica, čime bi se smanjila cijena zaduživanja te članice euorozone. A to bi pozitivno utjecalo na euro.

‘Ulagače i dalje brine hoće li i kada Španjolska tražiti pomoć, a ostaju i problemi s Grčkom. Očekujem i dalje da će euro nastaviti silaznom putanjom’, kazao je Lutz Karpowitz, valutni strateg u banci Commerzbank.

U fokusu ulagača je i Grčka. U najnovijem izvješću Međunarodni monetarni fond (MMF) navodi da će grčki dug biti iznad razine dogovorene s međunarodnim zajmodavcima. Grčka vlada kaže da postizanje dogovora o najnovijem paketu mjera štednje koče protivljenja unutar koalicije na vlasti.

Kako bilo, ulagači nisu sigurni da će Atena uspjeti osigurati još jedan kredit od svojih zajmodavaca.

I dok je euro pod pritiskom, dolar je ojačao zahvaljujući naznakama stabilizacije američkog gospodarstva. U petak je objavljeno da je bruto domaći proizvod SAD-a u trećem tromjesečju porastao za 2 posto, što predstavlja ubrzanje u odnosu na 1,3-postotni rast u prethodnom kvartalu.

Tijekom tjedna tečaj dolara dosegnuo je prema japanskoj valuti najvišu razinu u posljednja četiri mjeseca, 80,21 jen.

No, to nije toliko posljedica snage dolara, koliko slabosti jena jer se očekuje da će japanska središnja banka na zasjedanju 30. listopada ublažiti ionako vrlo labavu monetarnu politiku kako bi spriječila ponovno uronjavanje gospodarstva u recesiju.

‘Mogli bismo svjedočiti prilično brzom jačanju dolara, ako japanske monetarne vlasti donesu takvu odluku’, kazao je Neil Mellor, valutni strateg u tvrtki BNY Mellor.