156 KUNA PO DIONICI

ZABA najavila ponudu za preuzimanje Istraturista

25.10.2012 u 08:42

Bionic
Reading

Nakon vijesti o povlačenju dionice Istraturista sa kotacije, stigla je vijest Zagrebačke banke (ZABA) o namjeri objavljivanja dobrovoljne ponude za preuzimanja preostalih dionica tvrtke Istraturist iz Umaga, čiji je većinski, 71,8 postotni vlasnik, po cijeni od 156 kuna po dionici

Kako se navodi u obavijesti, ZABA namjerava objaviti javnu ponudu za preuzimanje svih preostalih redovnih dionica Istraturista, koje čine 28,2 posto temeljnog kapitala umaške hotelske tvrtke.

Cijena koju ZABA namjerava ponuditi manjinskim dioničarima Istraturista bit će 156 kuna, odnosno za oko 33 posto viša od ponderiranog prosjeka svih cijena ostvarenih trgovanjem redovnim dionicama Istraturista u zadnja tri mjeseca prije nastanka obveze na objavljivanje ponude za preuzimanje, odnosno prije datuma ove objave, koji iznosi 116,50 kuna po dionici.

ZABA će plaćanje tih dionica osigurati na posebnom računu kod Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD), kao depozitara. Kako će se ponuda odnositi na ukupno 1.318.359 dionica Istraturista, za to će ZABA trebati osigurati 205,6 milijuna kuna.

Uz ostalo, u obavijesti se navodi da Zagrebačka banka, 'neovisno o uspjehu namjeravane ponude nema namjeru mijenjati svoje strateške planove budućeg poslovanja ciljnog društva, kao ni politiku zapošljavanja i radnopravni status radnika ciljnog društva'.

Također, iz ZABA-e najavljuju da nemaju namjeru mijenjati mjesto u kojemu Istraturist obavlja svoju djelatnost, niti davati ili činiti izglednima ikakve pogodnosti članovima organa Istraturista u vezi s namjeravanom ponudom i njenim ishodom.

Po objavi ove obavijesti Zagrebačka je burza donijela rješenje o obustavi trgovanja dionicama Zagrebačke banke i Istraturista, kako bi se investitori upoznali s njenim sadržajem.

Istraturist je pak ranije tijekom dana objavio da će na skupštini 7. prosinca Uprava i Nadzorni odbor dioničarima predložiti odluku o povlačenju dionica te tvrtke iz uvrštenja na uređenom tržištu Zagrebačke burze. Od dioničara koji ne prihvate takvu odluku i glasaju protiv na skupštini, Istraturist će, kako su naveli, otkupiti njihove dionice uz pravičnu naknadu, a koja je jednaka ponderiranom prosjeku svih cijena ostvarenih trgovanjem redovnom dionicom Istraturista na uređenom tržištu u zadnja tri mjeseca prije dana objave poziva na glavnu skupštinu, odnosno 116,50 kuna po dionici.