NOVI ZAKON

Potrošački krediti pod Šukerovom kontrolom

21.05.2009 u 14:32

Bionic
Reading

'Ovaj zakon će ograničiti izdavanje potrošačkih kredita, odnosno svaka institucija koja želi nuditi ovakav proizvod ubuduće će morati zatražiti odobrenje Ministarstva financija', rekla je državna tajnica Ivana Maletić iz Ministarstva financija predstavljajući novi Zakon o potrošačkom kreditiranju

Drugim riječima, svi će gospodarski subjekti, osim HBOR-a, kreditnih unija i kreditnih institucija, morati tražiti suglasnost za nuđenje ove usluge, nakon čega će biti intenzivnije kontrolirani. Najveća novina za potrošače je da im Zakon omogućuje da raskinu ugovor o potrošačkom kreditu unutar 14 dana od potpisivanja kredita.

'Ovom odredbom štitimo potrošače od sadržaja u ugovoru napisanih sitnim slovima', naglasila je Maletić, prenosi SEEbiz.

Sada potrošači za detaljno proučavanje ugovora imaju 14 dana nakon kojih mogu raskinuti ugovor o potrošačkom kreditu bez objašnjavanja i navođenja razloga za svoju odluku. Zakonski će se regulirati i mogućnost prijevremene otplate kredita, koja više neće biti određena poslovnom politikom izdavatelja kredita. 'Neće se više moći teretiti klijente s visokim kamatama u slučaju prijevremene otplate kredita i dovoditi ih u situaciju u kojoj im se takav potez ne isplati', napomenula je Maletić.

Trošak izdavanja kredita ograničava se Zakonom na 0,5 do maksimalno jedan posto, a iznos kredita je određen na minimalnih 1.500 kuna do maksimalnih milijuna kuna.