NOVČANA KRETANJA

HNB: Stagniraju krediti građanima i poduzećima

09.10.2012 u 16:57

Bionic
Reading

Savjet Hrvatske narodne banke na današnjoj je redovitoj sjednici razmatrao najnovija gospodarska i novčana kretanja te usvojio projekciju monetarne politike za zadnje ovogodišnje tromjesečje, priopćeno je iz HNB-a

Uz to, članovi Savjeta HNB-a obaviješteni su i o pobližim pokazateljima kreditne aktivnosti banaka u proteklom dijelu godine, koje je obilježeno uglavnom stagnacijom plasmana.

Krajem kolovoza krediti banaka poduzećima (kad se isključi utjecaj tečaja i prijenosa zaduženja brodogradilišta na državu) bili su za 0,3 posto manji nego na kraju prošle godine, a krediti stanovništvu za 1,1 posto manji.

Savjet je dobio i izvješće o stanju i problemima u sustavu kreditnih unija, u kojem su sredinom ove godine djelovale 24 takve financijske institucije, iskazujući bilančnu sumu od ukupno 579 milijuna kuna, odnosno 0,13 posto udjela u ukupnoj imovini kreditnih institucija.

Savjet HNB-a donio je odluku o osnovnim obilježjima prigodnoga kovanog optjecajnog novca od 25 kuna posvećenog potpisivanju Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, 9. XII .2011. Ova prigodna kovanica bit će proizvedena u 20.000 komada, a u optjecaj će krenuti od 3. prosinca.