Novac NOVI CERTIFIKATI

Zagrebačka burza nudi ulaganje u naftu i zlato

  • Autor: Z. K.
  • 5.10.2012 12:13:47
  • 5.10.2012 11:44:00

Nakon uvrštenja certifikata na indeks DAX, Erste banka nastavila je s uvođenjem strukturiranih vrijednosnih papira na Zagrebačku burzu. Nove izvedenice kojima će se uskoro moći trgovati vezane su uz zlato i naftu. U trgovinu je primljeno ukupno šest novih certifikata kojima je izdavatelj ERSTE Group Bank AG sa sjedištem u Beču

Riječ je o indeksnim certifikatima te turbo long i turbo short certifikatima kojima su temeljni instrumenti zlato te terminski ugovori (futures) za naftu. Funkciju održavatelja likvidnosti obavljat će Erste&Steiermärkische Bank d.d.

Cijena certifikata čiji je temeljni instrument zlato formirat će se prema kretanju spot tečaja za zlato u američkim dolarima (USD) objavljenom na Reutersovu terminalu pod oznakom XAU=, a cijena certifikata čija je temelja imovina nafta formirat će se prema kretanju terminskih ugovora (futures) za naftu, kojima se trguje na New York Mercantile Exchangeu (NYMEX). Kao temeljni instrument izdavatelj će uvijek koristiti najaktualniji terminski ugovor, s preostalim rokom do dospijeća od najmanje mjesec dana.

Ulagatelji će kretanje cijena temeljnih instrumenata, između ostaloga, moći pratiti na internetskoj stranici izdavatelja (ERSTE Group Bank AG sa sjedištem u Beču).

Cijena indeksnih certifikata za naftu i zlato prati kretanje podloge, što znači da će se njihova vrijednost mijenjati proporcionalno s promjenom cijene zlata i terminskih ugovora za naftu.

Znatno rizičniji su trubo long i turbo short certifikati koji omogućuju potencijalnu zaradu i na rastu i na padu cijena osnovnog instrumenta. Turbo long certifikati donose korist od porasta cijena, a turbo short certifikati od pada cijena. Mogućnost zarade, ali i gubitka pojačana je učinkom financijske poluge, tako da mala promjena u vrijednosti osnovnog instrumenta rezultira velikim fluktuacijama u vrijednosti izvedenice.

Zbog velikih oscilacija cijene i mogućnosti gubitka gotovo cijelog uloženog iznosa u kratkom roku ulagačima se preporučuje prije ulaganja u certifikate potražiti savjet ovlaštenog investicijskog savjetnika i na osnovi svojih mogućnosti i svih dostupnih informacija donijeti konačnu odluku.

Trgovanje predmetnim certifikatima na Zagrebačkoj burzi započet će u utorak 9. listopada. Na dan otvaranja trgovine cijena indeksnog certifikata za zlato bit će 1025 kuna, a za naftu 530 kuna.

215963,215066,217728,172975
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još