LJUBIMCI SPREMNI NA SVE

Znate li da i kod nas možete osigurati psa ili mačku

04.10.2012 u 09:08

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je prema službenim podacima registrirano 400.000 pasa, od čega 50.000 u Zagrebu. Nema podataka o broju drugih kućnih ljubimaca no procjenjuje se da bi sve ukupno moglo biti i do dva milijuna kućnih ljubimaca. Iz tih brojki jasno je zašto je osiguravajućim kućama to tržište sve interesantnije

Osiguranje kućnih ljubimaca, prvenstveno pasa i mačaka, nude Croatia osiguranje, Jadransko osiguranje i Triglav osiguranje, a od danas i Allianz

Kod Allianza polica se ugovara uz osiguranje stvari kućanstva, a osigurati se mogu mačke i psi od dva mjeseca, bez obzira na to imaju li rodovnik ili ne. Uvjet je to da moraju biti redovno cijepljeni protiv bjesnoće i zaraznih bolesti te označeni mikročipom.

Mjesečna premija osiguranja pasa se kreće od 45 do 150 kuna, a za mačke od 30 do 60 kuna mjesečno.

Uz osiguranje zdravstvenih troškova i putno osiguranje, policom se mogu osigurati i troškovi oglašavanja u slučaju izgubljenog ljubimca, troškovi hotelskog smještaja psa ili mačke u slučaju smrtnog slučaja u kućanstvu ili teške tjelesne ozljede vlasnika zbog koje se ne može skrbiti o životinji ili štete u domu zbog koje nije mogući daljnji boravak, troškovi izdavanja uništenih isprava o životinji, troškovi eutanazije te pomoćna naknada kod uginuća ljubimca.

Polica pokriva cijepljenje protiv bjesnoće

U Jadranskom osiguranju nude osiguranje životinja, bez obzira na vrstu, od opasnosti uginuća zbog bolesti, eutanazije zbog bolesti ili nesretnog slučaja. Police se ugovaraju na godinu dana i ovise o vrijednosti životinje (određuje je vlasnik i osiguratelj prema stanju na tržištu) a cijena se kreće od 2 do 12 posto njezine vrijednosti.

Novo u ponudi im je zdravstveno osiguranje koji sadržava jedan besplatni, obvezni kontrolni pregled (prilikom zaključenja ugovora o osiguranju), cijepljenje protiv bjesnoće te dalje sve specijalističke pretrage, zdravstvene usluge te drugu pomoć, lijekove i pomagala. Cijena ovakve police je fiksna za razdoblje godine dana i iznosi 850,00 kuna za pse i 700,00 kuna za mačke.

Interes za osiguranje kućnih ljubimaca, kažu iz Jadranskog osiguranja, je do sad bio slab. Najskuplja trenutno ugovorena polica je za jednog psa vrijedna 100.000 kuna.

Osigurajte svoga gmaza

Croatia osiguranje u ponudi ima osiguranje za pse i mačke (ali samo one s pedigreom), konje, papige i egzotične životinje (gmazove, ptice, sisavci i ribe).

'Trenutno nudimo osiguranje od uginuća ili eutanazije u slučaju nezgode ili zbog bolesti. Kod osiguravanja egzotičnih kućnih ljubimaca ocjenjuju se posebno i uvjeti smještaja koji su važni za osiguranje.

Kao dodatno osiguranje moguće je ugovoriti i osiguranje od odgovornosti vlasnika ili držatelja kućnih ljubimaca za štete koje ljubimci počine trećim osobama, kao što je na primjer ugriz psa. Moguće je ugovoriti i dopunsko osiguranje pasa i mačaka na izložbama', kažu iz Croatia osiguranja.

Prosječna godišnja premija za psa ili mačku iznosi od 100 do 120 kuna. Za konje i egzotične kućne ljubimce premija se određuje od slučaja do slučaja.

Ne postoji putno osiguranje za kućne ljubimce, no dopunsko osiguranje za izložbe, pokriva i bilo koje putovanje ili izlet kućnog ljubimca. Nadoplata za ovaj rizik iznosi 50 posto od godišnje premije.

Iz Croatia osiguranja najavljuju kako će i oni uskoro nuditi zdravstveno osiguranje za pse i mačke mješance. Inače, njihov rekorder među osiguranim životinjama je konj preponaš čija polica košta čak 600.000 kuna

Borbene pasmine pasa preveliki rizik

U Triglav osiguranju mogu se osigurati psi i mačke bez pedigrea na minimalno godinu dana. Osnovno osiguranje pokriva štetu uslijed bolesti ili nezgode životinje.

Uz plaćanje dodatne premije osiguranje može pokrivati i troškove liječenje. Moguće je dodatno ugovoriti osiguranje odgovornosti vlasnika psa za štetu na osobama i stvarima ako je ta nastala zbog napada ili ugriza psa ili ljubimac prouzroči prometnu nezgodu.

Osiguranje ne pokriva štetu koju naprave pasmine rotvajler, pittbullterijer i ostali borbeni psi

Godišnja premija ovisi o širini pokrića, ali se kreće oko pet posto od svote osiguranja kod pasa i oko osam posto kod mačaka. Kao osnovica se uzima orijentacijska vrijednost Kinološkog saveza za pasminu.

'Nama se uglavnom javljaju pojedine interesne skupine kao uzgajivači i izlagači. Osiguranje najčešće ugovaraju vlasnici visokovrijednih izložbenih primjeraka. Interes građanstva za ovim vrstama osiguranja do sada je bio minimalan', rekla nam je Iris Urem, glasnogovornica Triglav osiguranja.