TRAVANJ U PLUSU

Imovina fondova porasla za 6,15 posto

Bionic
Reading

Oporavak tržišta kapitala u travnju rezultirao je značajnijim oporavkom imovine investicijskih fondova te su sve grupe, izuzev obvezničkih fondova, ostvarile porast imovine, pokazuju podaci Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga

Ukupna imovina otvorenih investicijskih fondova krajem travnja iznosila je 8,69 milijardi kuna, što je porast od 6,15 posto. Imovina dioničkih fondova za travanj iznosila je 2,32 milijardi kuna, što je povećanje za5,80 posto u odnosu na kraj ožujka. Zahvaljujući odličnim rezultatima, najveći porast kod dioničkih fondova imao je fond MP-Bric.HR kojem je imovina porasla za 54,44 posto te je time prešao granicu od pet milijuna kuna.

Nešto manji porast imali su mješoviti fondovi, koji su u travnju raspolagali sa 1,75 milijardi kuna, što je za 3,41 postoviše u odnosu na ožujak. Kao i kod dioničkih fondova, i ovdje su najveće postotne oscilacije zabilježili manji fondovi. Najveći pad imao je Interinvest balanced kojem je imovina smanjena za 40,58 posto te on sada raspolaže sa 4,849 milijuna kuna. OTP uravnoteženi fond zabilježio je povećanje imovine od 8,88 posto te ona sada iznosi 45,52 milijuna kuna, čime je postao najveći dobitnik u ovoj grupi.

Obveznički fondovi pod upravljanjem su krajem travnja imali 466,9 milijuna kuna, što je pad od 2,41 posto u odnosu na ožujak, a najveći pad pretrpio je ST bond koji sada raspolaže sa samo 2,19 milijuna kuna. Porast od 2,66 posto imao je PBZ Bond te njegova imovina sada iznosi 66,1 milijuna kuna.

Značajan porast od 8,69 posto imali su novčani fondovi, čija imovina sada iznosi 4,1 milijardu kuna. Ulagačima je najatraktivniji fond bio Raiffeisen Cash, koji je s obzirom na imovinu od 335,73 milijuna kuna ostvario vrlo visoki porast od čak 40,56 posto. Pad od 8,44 posto zabilježio je fond ZB europlus te njegova imovina krajem travnja iznosi 97,12 milijuna kuna.