SVE U ZADNJI ČAS

Linićeve fiskalne blagajne nitko ne kupuje

02.10.2012 u 21:59

Bionic
Reading

Tisuće vlasnika ugostiteljskih radnji, malih poduzetnika i obrtnika ne pokazuje gotovo nikakav interes za nabavu fiskalnih blagajni premda je ministar financija Slavko Linić najavio da će ih morati instalirati do početka 2013. godine

Osim države, koja Zakonom o fiskalizaciji namjerava suzbiti sivu ekonomiju i dodatno napuniti proračun, najveću štetu zasad trpe male IT kompanije koje proizvode softver za fiskalne blagajne te su već od početka srpnja očekivale znatan porast prodaje, piše Business.hr

Iako su odmah po Linićevoj najavi fiskalizacije ponudili popuste do čak 50 posto, upozoravaju da dnevno imaju manje od deset narudžbi za ugradnju softvera!

'Imam dojam da je riječ o klasičnoj hrvatskoj navici da se stvari rješavaju u zadnji trenutak. Pitanje je hoćemo li, kada počne navala, uspjeti u kratkom roku instalirati toliki broj softvera.

Zasad velik broj poduzetnika zove i informira se, ali kupuju samo rijetki“, upozorava Tomislav Copić, vlasnik IT kompanije iz Samobora koja proizvodi softver za fiskalne blagajne.

Uvođenje strože kontrole nad prometom u gotovini zapravo neće biti klasične fiskalne blagajne, već će poduzetnici trebati imati dobru internetsku vezu preko koje će svaki račun prije izdavanja ići u sustav Porezne uprave i dobivati jedinstveni broj.

Procjenjuje se da će za nabavu novijeg računala i softvera, kao i za uspostavu digitalne veze s Poreznom upravom te ishođenje jedinstvenog identifikatora u Fini, poduzetnici trebati izdvojiti minimalno 3000 kuna.

Softverske tvrtke zato su se povezale s distributerima rabljenih računala jer se očekuje da će poduzetnici, posebno obrtnici, tražiti što jeftinija rješenja za prilagodbu novom Linićevu zakonu.

Predstavnici IT sektora, međutim, nisu zadovoljni angažmanom Ministarstva financija i Porezne uprave, navodeći da ih uopće ne informiraju o tehničkim detaljima uvođenja fiskalnih blagajni koji su im neophodni da svoje proizvode prilagode tržištu.

Porezna uprava napravila je iscrpnu analizu o izbjegavanju plaćanja poreza, posebno među ugostiteljima, gdje neizdavanje računa ima sve elemente epidemije. Naime, iz godišnjih prijava poreza na dohodak vlasnika ugostiteljskih objekata za 2010. godinu proizlazi da su ostvarivali prosječan dohodak od samo 100 kuna dnevno, a u razdoblju od godinu dana zapošljavali su u prosjeku samo 1,5 radnika!

Neprijavljivanje prometa u gotovini pravi je tsunami i za državnu i za lokalnu blagajnu, jer poduzetnici koji ne uplaćuju porez prema ukupno ostvarenom prometu smanjuju osnovicu poreza na dohodak i dobit te uplaćuju manje PDV-a i prireza lokalnoj samoupravi.