CROBEX U PLUSU 2,1%

Redovni burzovni promet u rujnu viši 30 posto

01.10.2012 u 16:10

Bionic
Reading

Redovni promet dionicama na Zagrebačkoj burzi u rujnu je u odnosnu na kolovoz povećan za 30,2 posto, na 203,2 milijuna kuna

Promet obveznicama porastao 53,5 posto, pa je ukupan rujanski promet, u iznosu od 291,2 milijuna kuna, osjetnih 55,6 posto veći u odnosu na promet iz ljetnog kolovoza, stoji u danas objavljenom mjesečnom izvješću Zagrebačke burze.

Ukupnom iznosu prometa u rujnu, navodi se u komentaru rujanskog trgovanja sa Zagrebačke burze, promet strukturiranim vrijednosnim papirima pridonio je s nešto više od milijun kuna, 'što nije loše imajući u vidu činjenicu da se njima trgovalo tek posljednjih šest rujanskih trgovinskih dana, a interes ulagatelja bio je usmjeren na turbo certifikate, i to posebice na turbo-short certifikat'.

Dodaje se da je početak trgovine strukturiranim vrijednosnim papirima 'ujedno i najveća novost ne samo gledajući rujan, već gotovo cijelu povijest Zagrebačke burze: prvi put od osnutka omogućena je trgovina novom vrstom instrumenta, riječ je o prvim vrijednosnim papirima primljenima na Inozemni MTP te o prvom stranom izdavatelju na Zagrebačkoj burzi'.

U plusu su rujan u odnosu na kolovoz završili i burzovni indeksi, pa je tako Crobex prošli mjesec završio na razini od 1.715 bodova te je prema mjesecu ranije rastao za 2,1 posto, dok je vrijednost indeksa Crobex10 povećana za 4,3 posto, na 954,5 bodova

Od značajnijih rujanskih događaja sa Zagrebačke burze navode i petnaestu godišnjicu postojanja Crobex-a, s čijim je objavljivanjem započeto 1. rujna 1997. godine.
Ovog je rujna pak provedena redovna revizija obaju indeksa pa su tako iz sastava Crobexa izostavljene dionice Instituta IGH i Uljanik plovidbe, a ušle dionice INA-e i Konzuma.

U sastav indeksa Crobex10 ušle su pak dionice INA-e, Petrokemije i Valamar Adria Holdinga, a 'ispale su dionice' Atlantic Grupe, Belja i Atlantske plovidbe.

Najtrgovanija dionica u rujnu bila je dionica HT-a, kojom je ostvareno više od 33 milijuna kuna, a čija je cijena istodobno porasla za 1,5 posto, na 203 kune.
Promet dionicama Ine u rujnu je iznosio gotovo 17,4 milijuna kuna, uz rast cijene za 7,3 posto, na 4.400 kuna, dok je cijena povlaštenih dionica Adris grupe porasla za 2,8 posto, na 223 kune, uz mjesečni promet od 13,8 milijuna kuna.

Gotovo devet milijuna kuna prometa u rujnu je ostvareno dionicama Podravke, koje su poskupjele za 15 posto, na 247,76 kuna, dok je mjesečni promet nešto manji od osam milijuna kuna ostvaren dionicama Valamar Adria Holdinga, uz rast cijene za 5,2 posto, na 101,5 kuna.