SLAB INTERES

Na burzi počelo trgovanje certifikatima

21.09.2012 u 13:49

Bionic
Reading

Na Zagrebačkoj burzi prvi put u povijesti započelo je trgovanje strukturiranim proizvodima. Riječ je o indeksnim certifikatima te turbo-long i turbo-short certifikatima na indeks DAX izdavatelja ERSTE Group Bank AG sa sjedištem u Beču, kojima se trguje na Inozemnoj Multilateralnoj trgovinskoj platformi (MTP) Zagrebačke burze

Do 14 sati promet certifikatima iznosio je oko 150.000 kuna, a najveći interes ulagatelji su pokazali za turbo-short certifikate.

U povodu početka trgovanja certifikatima na Zagrebačkoj burzi regulator tržišta kapitala upozorio je investitore na što moraju paziti prilikom kupnje tih relativno nepoznatih instrumenata.

'Certifikati su novi investicijski proizvod koji je po svojoj prirodi kompleksniji od dionica i obveznica. Ulaganjem u certifikate moguće je dodatno osigurati postojeća ulaganja. Ipak, moguće je i izgubiti sva uložena sredstva', upozorava Hanfa.

Stoga preporučuje investitorima da prije ulaganja potraže savjet ovlaštenoga investicijskog savjetnika i na osnovi svojih mogućnosti i svih dostupnih informacija donesu konačnu odluku.

'Nikako nije preporučljivo ulagati u financijske instrumente čije osobine i rizici koje nose nisu ulagatelju do kraja razumljivi', smatra regulator.

Budući da su certifikati uvršteni na inozemnom MTP-u, dodaje regulator, ulagačima neće biti dostupan sveobuhvatan dokument poput uobičajenog prospekta koji bi sadržavao sve informacije potrebne za procjenu imovine i dugova, financijskog položaja, dobiti i gubitka, razvojnih mogućnosti izdavatelja i prava koja proizlaze iz certifikata.