KUPNJA BANAKA

Kineski bankarski div kreće u šoping po Europi

17.09.2012 u 16:14

Bionic
Reading

Jedna od najvećih kineskih banaka planira krenuti u šoping po Europi. China Construction Bank (CCB), druga po veličini iza ICBC-a, najavila je da za svoj 'izlet' na europska tržišta ima u džepu spremnih 15 milijardi dolara

Riječ je o dobroj vijesti za europska tržišta budući da velik broj banaka očajnički treba svjež novac kako bi se stabilizirale, ali Kinezi ne idu grlom u jagode u ovu investiciju.

Naime, nekoliko se kineskih financijskih institucija opeklo kad su neposredno prije izbijanja globalne krize ušle na europsko tržište i zatim pretrpjele gubitke. Stoga se ovaj put ide opreznije, ali se gotovo sigurno ide jer su dionice europskih banaka relativno jeftine. CCB tako planira kupiti jednu cijelu banku ili doći u posjed 30-50 posto vlasništva nad nekom većom bankom, a ciljno je područje Velika Britanija, Njemačka ili Francuska (dakle, Kinezi se očito nemaju nakanu izlagati na problematičnim financijskim tržištima poput španjolskog).

Naime, kako je za The Finacial Times rekao čelnik te banke Wang Hongzhang, njihova su meta financijske institucije koje imaju razumnu međunarodnu ekspanziju, a ne one koje su usredotočene na uža, domaća tržišta. Procjenjuje se također da bi CCB bio zainteresiraniji za banke koje su dijelom nacionalizirane tijekom krize.

Odluka o ulasku na europsko tržište potaknuta je i nedavnim mjerama za stabilizaciju eurozone koje su najavile Europska središnja banka i Europska komisija. Naime, sve do donošenja ovih mjera kineski su regulatori upozoravali svoje banke da se drže podalje od Europe kako se ne bi opet našle u neočekivanim problemima.

Europa je dugo bila suzdržana prema ulasku kineskog i ruskog kapitala, ali kako se kriza produbljivala, tako su i poslovni i politički krugovi stali mijenjati mišljenje. Ova se najava kineske banke, budući da je ona u većinskom državnom vlasništvu, može povezati i s nizom posjeta europskih dužnosnika Kini - među posljednjima je bila njemačka kancelarka Angela Merkel - koji su pozivali kineske tvrtke da ojačaju svoja ulaganja u Europi.

Kad je pak o ruskim investicijama riječ, i tu je postojala doza zabrinutosti. No, kriza je učinila svoje, pa je Sberbank, koja je u državnom vlasništvu, kupila većinski vlasnički udjel u austrijskoj Volksbank i sada je snažno prisutna na prostoru Srednje i Jugoistočne Europe.