Novac USPOREN RAST

Crobex završio u solidnom plusu

  • Autor: Z. K.
  • 15.5.2009 16:42:58
  • 15.5.2009 16:15:00

Nakon dvodnevne korekcije, danas je na domaćem tržištu uslijedio rast cijena dionica. Intenzitet rasta u popodnevnim satima je oslabio uslijed zabrinjavajućih podataka o padu europskog BDP-a. U konačnici, Crobex indeks ojačao je 1,59 posto, uz smanjeni opseg trgovanja. Na tjednoj razini je Crobex oslabio za 1,98 posto

Najaktivnije se trgovalo dionicama T-HT-a, Atlantske plovidbe i Dalekvoda, a razinu redovnog prometa popravila je više od 10 milijuna kuna vrijedna transakcija niskolikvidnom dionicom varaždinske Koke.

Brodarske dionice zabilježile su blagi oporavak, potaknut pozitivnim kretanjima BDI indeksa vozarina za rasute terete. Ključni indeks o kojemu ovisi poslovanje brodarskih kompanija raste već deseti dan uzastopno, a samo jučer ojačao je za 100 bodova dostigavši najvišu razinu od listopada prošle godine.

Nešto snažniju podršku rastu Crobexa dale su građevinske dionice, među kojima je prometom prednjačio Dalekovod, a rastom cijene Hidroelektra i Tehnika.

Cijena dionice T-HT-a završila je na 217 kuna, uz blagi pozitivan trend.

Dionica Ine ostvarila je rast cijene na 1.450 kuna, unatoč negativnim poslovnim rezultatima. Sukladno očekivanjima analitičara, Ina je danas objavila gubitak u prvom tromjesečju na razini 572 milijuna kuna, pri čemu se veći dio odnosi na plinski biznis koji je krajem siječnja prešao u ruke hrvatske države.

Vodeći europski burzovni indeksi završili su u negativnom teritoriju pod pritiskom vijesti o snažnom padu europskog BDP-a. Pad indeksa ublažio je snažan rast dionica bankarskog sektora.

Dnevni pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još