DOBRA VIJEST ZA DUŽNIKE

'Švicarac' prvi put u 2012. ispod 6,2 kune

10.09.2012 u 12:05

Bionic
Reading

Prošlotjedna kretanja na deviznom tržištu obradovala su dužnike u 'švicarcima'. Naime, kuna je prema švicarskom franku ojačala čak 1,32 posto pa se tečaj prvi put od početka godine spustio ispod famozne granice od 6,2 kune za franak

Današnji srednji tečaj franka iznosi 6,1377 kune što je njegova najniža razina od sredine prosinca prošle godine. Analitičari aktualno jačanje kune povezuju s Fitchovim popravljanjem izgleda kreditnog rejtinga Hrvatske, ali i snaženjem europske valute nakon objave Draghijevog plana neograničenog otkupa državnih obveznica zemalja eurozone.

Inače, švicarska središnja banka početkom rujna objavila je da će nastaviti 'braniti' minimalni tečaj od 1,2 franka za euro. 'U sadašnjoj bi situaciji dodatna aprecijacija švicarskog franka predstavljala vrlo značajnu prijetnju švicarskom gospodarstvu i bila bi praćena rizicima deflatornih kretanja', izjavio je predsjednik uprave Švicarske nacionalne banke Thomas Jordan.

Kriza u eurozoni negativno se odrazila i na najkonkurentnije svjetsko gospodarstvo. Tako je švicarski BDP u drugom tromjesečju pretrpio pad za 0,1 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, dok je na godišnjoj razini rast više nego prepolovljen i iznosio je 0,5 posto, u usporedbi s 1,2 posto u prva tri ovogodišnja mjeseca.