PRODULJENA KRIZA

Odluke ECB-a nisu impresionirale ulagače; euro opet pod pritiskom

06.09.2012 u 18:24

Bionic
Reading

Tečaj eura prema dolaru u četvrtak se našao pod pritiskom na međunarodnim deviznim tržištima jer su ulagači razočarani što predsjednik Europske središnje banke (ECB) nije iznio dovoljno pojedinosti u vezi plana kojim će pokušati izbaviti eurozonu iz dugotrajne krize

Eurom se u tim okolnostima trgovalo po 1,2581 dolara, što znači da je na manjem gubitku, od 0,1 posto, u odnosu na zatvaranje dan ranije. Zadržao se tako nedaleko najniže razine u danu od 1,2571 dolara.

Dolar je pak ojačao 0,6 posto prema jenu te se njime trgovalo po 78,90 jena.

Europska središnja banka (ECB) odlučila je pokrenuti novi, nelimitirani program kupnje državnih obveznica kako bi se snizili troškovi zaduživanja zemalja članica i stavila točka na produljenu dužničku krizu u eurozoni, kazao je Mario Draghi

Tržišta nisu bila iznenađena budući da je veći dio tih informacija 'iscurio' u javnost dan uoči ključnog mjesečnog zasjedanja ECB-a, kazali su analitičari.

Kratki poticaj euru pružila je tako Draghijeva izjava da neće biti limitiran iznosi do kojih će ECB moći kupovati obveznice, dok mu je pritiske stvorila vijest o sniženim prognozama ECB-a za gospodarstvo eurozone.

U ECB-u za ovu godinu sada prognoziraju negativne stope rasta, u rasponu od 0,2 do 0,6 posto, nakon čega očekuju vrlo postupan oporavak gospodarstva. Prognoze za iduću godinu sada su u širokom rasponu od minus 0,4 do plus 1,4 posto.

Proteklih mjeseci troškovi zaduživanja prezaduženih članica eurozone, poput Italije i Španjolske, rasli su, izazivajući strah od širenja krize na druge zemlje. Vijest o novom programu kupnje obveznica posrnulih članica eurozone pozitivno je stoga odjeknula na tržištima obveznica, oštro srušivši prinose na španjolske i talijanske obveznice.

Tako su prinosi na 10-španjolske obveznice pali na 6,05 posto, a na odgovarajuće talijanske obveznice, na 5,35 posto.