NASTAVLJEN PAD

Crobex izgubio podršku ulagača

14.05.2009 u 16:17

Bionic
Reading

Nakon jutrošnjeg nejasnog kretanja, u nastavku dana tržište je zauzelo silazan smjer pod pritiskom negativnih trendova na globalnim tržištima. Redovni promet dostigao je solidnih 35,7 milijuna kuna, a Crobex je oslabio za 1,65 posto

Najlikvidnija je bila dionica Atlantske plovidbe s ostvarenih 6,15 milijuna kuna prometa i blagim padom cijene. Osjetan pad pretrpjele su dionice Tankerske plovidbe i Uljanik plovidbe. Pozitivan pomak ostvarila je dionica Jadroplova, zahvaljujući solidnim poslovnim rezultatima. Korekcija je drugi dan zaredom snažno pogodila građevinske dionice, među kojima su najaktivnije trgovalo Dalekovodom i IGH Institutom.

Dionicom T-HT-a trgovalo se u uskom cjenovnom rasponu (od 214,51 do 216,94), a na kraju dana cijena se približila gornjem kraju raspona.

Značajan doprinos padu Crobexa dale su i dionice Adrisa, Atlantic Grupe, Đure Đakovića, Ericssona Nikole Tesle, Ine, Končara elektroindustrije, Luke Ploče, PBZ-a, Podravke, Petrokemije i Zagrebačke banke.

Raspoloženje domaćih burzovnih igrača i dalje je pod dominantnim utjecajem negativnih trendova na globalnim burzama. Ulagače su zabrinuli i gubici nekoliko značajnih burzovnih protagonista.

Loše poslovne rezultate jučer je objavio Dioki, kojemu su prihodi u prva tri mjeseca gotovo prepolovljeni, a rezultat poslovanja je gubitak od 21 milijun kuna. Danas je Atlantska plovidba objavila tromjesečni gubitak od 42,2 milijuna kuna, uz dramatičan pad prihoda. U burzovnim kuloarima govori se i o velikom gubitku Ine, koja još nije objavila tromjesečno izvješće.

Vodeći europski burzovni indeksi u četvrtak su se našli pod pritiskom pada cijena dionica energetskog sektora uslijed nižih cijena sirove nafte, a pritisci su im stizali i iz sektora banaka.

Dnevni pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje