PREOKRET NA BURZI

Crobex potonuo 3,45 posto

13.05.2009 u 16:35

Bionic
Reading

Nakon jutrošnjeg zatišja, nastavak trgovanja donio je oštru korekciju Crobexa. Loše vijesti s globalnih tržišta potaknule su domaće burzovne igrače na pojačanu kapitalizaciju dobiti, što je rezultiralo padom Crobex indeksa od čak 3,45 posto. Redovni promet dostigao je 36,6 milijuna kuna, a najaktivnije se trgovalo dionicom Atlantske plovidbe

Oštru korekciju predvodile su dionice brodara i građevinara, među kojima se najaktivnije trgovalo Atlantskom plovidbom i IGH Institutom. Atlantska plovidba je pretrpjela pad zaključne cijene od 3,83 posto i završila na 880 kuna. Pod pristikom prodavatelja našle su se i dionice Jadroplova, Tankerske plovidbe i Uljanik plovidbe.

Dionice najlikvidnijih građevinara, IGH Insitututa i Dalekovoda oslabile su za 3,7 odnosno 3,5 posto.

Dionica T-HT-a zabilježila je osjetno manji promet nego ranijih dana, a cijena joj se krajem dana spustila na 216,30 kuna.

Među istaknutim gubitnicama našle su se i dionice Atlantic Grupe, holdinga Đuro Đaković, Diokija, Eircssona Nikole Tesle, Ine, Konzuma, Luke Ploče, Petrokemije, Tiska i šećerane Viro.

Europski su se burzovni indeksi u srijedu našli pritisnuti snažnim padom raspoloženja ulagača nakon izvješća britanske središnje banke o inflaciji te pada dionica financijskog i rudarskog sektora. Na Wall Streetu su indeksi također osjetno pali prilikom otvaranja, prisnuti vijestima o padu maloprodaje u travnju te o drastičnoj kazni koju je Europska komisija izrekla Intelu zbog narušavanja tržišnog natjecanja.

Dnevni pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje.