USPJEŠNO RESTRUKTURIRANJE

Dalekovod opet profitabilan

01.08.2012 u 12:17

Bionic
Reading

Grupa Dalekovod u prvom je polugodištu ostvarila ukupne prihode od 691 milijun kuna, što je rast od 12,05 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Za razliku od prošle godine, kada je bila u gubitku, u ovoj je godini ta građevinska tvrtka poslovala s dobiti od 16,4 milijuna kuna

Pozitivni trendovi u poslovanju Dalekovoda rezultat su temeljitog financijskog i operativnog restrukturiranja u sklopu kojeg je provedena optimizacija troškovne strukture.

Provedbom mjera optimizacije troškova i poslovnih procesa grupa je ostvarila operativnu dobit prije amortizacije (EBITDA) od 75,5 milijuna kuna, što predstavlja povećanje EBITDA marže sa 3 na 11 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Dobit prije kamata i poreza (EBIT) iznosi 50,3 milijuna kuna, a u istom razdoblju prošle godine ostvaren je negativan EBIT u iznosu 7 milijuna kuna. Neto dobit nakon manjinskih interesa iznosi 16,4 milijuna kuna, a u istom razdoblju prošle godine ostvaren je gubitak u iznosu 39,3 milijuna kuna.

Glavni efekti mjera restrukturiranja vidljivi su u izdvajanju poslovne jedinice Proizvodnja, ulaganju u vjetroelektrane te u prodaji imovine koja nije ključna za temeljnu djelatnost društva.

Matjaž Gorup preuzima vodstvo

Restrukturiranje Dalekovoda dovelo je i do promjena u vrhu menadžmenta. Dosadašnji šef Uprave Dalekovoda Luka Miličić odlazi u mirovinu 30. rujna ove godine, a od 1. listopada čelnu funkciju na mandat od pet godina preuzima Matjaž Gorup, menadžer s bogatim međunarodnim iskustvom u ozdravljivanju kompanija. Na poziciju člana Uprave za restrukturiranje doveden je Marko Jurković, inženjer elektrotehnike s radnim iskustvom u EnergoControlu, Plivi, McKinsey&Co. i WorleyParsonsu. 

Poslovna jedinica Proizvodnja krajem 2011. izdvojena je u zasebnu firmu te je započeta reorganizacija. Nova proizvodnja ima 26 posto manje zaposlenih, a napravljena je i optimizacija u vidu profitabilnosti pojedinih proizvodnih linija

Ulaganje u vjetroelektrane daje sve značajniji doprinos oporavku Dalekovoda. U portfelju obnovljivih izvora energije tvrtka ima 20 vjetroagregata na dvije lokacije ukupne instalirane snage 46 MW. U Dalekovodu ističu da su njihove dvije izgrađene vjetroelektrane od svog puštanja u pogon imale superiorne performanse u odnosu na ostale vjetroelektrane u Hrvatskoj. Prema službenim HERA-inim podacima, u prvih šest mjeseci ove godine Dalekovodove vjetroelektrane su proizvele 46 posto (53,3 GWh) električne energije dobivene od svih vjetroelektrana u Hrvatskoj sa svega 35-postotnim udjelom u ukupno instaliranim kapacitetima.

Pored navedenih investicija, Dalekovod nastavlja s ulaganjima u nova polja te je tako zajedno s partnerima u završnu fazu priveden razvoj projekta vjetroelektrane Kamensko – Voštane ukupne snage 67 MW, čiji se početak izgradnje očekuje do kraja 2012. godine.

U sklopu prodaje 'non core' imovine s ciljem smanjenja zaduženosti Dalekovod je za 2,8 milijuna kuna prodao poslovni prostor na lokaciji Zagrepčanka, a u tijeku su aktivnosti na prodaji ili najmu novoizgrađenog poslovnog tornja Sky Office u Zagrebu. Također, inicirani su pregovori s domaćim i inozemnim strateškim partnerima koji bi mogli osigurati povećanje kapaciteta i kvalitetu proizvodnje u tvrtki kćeri TIM Topusko

Nakon objave polugodišnjih poslovnih rezultata dionica Dalekovoda je na Zagrebačkoj burzi ojačala oko 8 posto.